Biografije

Karl Malden (Mladen Sekulović), oskarovac bosanskohercegovačkih korijena

Mladen Sekulović, kasnije poznat kao Karl Malden, američki je glumac rođen u Čikagu od majke Čehinje i oca Hercegovca, Petra Sekulovića.

Malden je rođen 22. marta 1912. godine, a 1951. godine osvojio je Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu.

Ono što je zanimljivo našoj javnosti je to da Malden ima bosanskohercegovačke korijene, tačnije njegov otac je rođeni Hercegovac, Petar Sekulović iz Bileće, koji je 1906. godine odselio u Ameriku.

Malden nije govorio engleski dok nije krenuo u vrtić. Nakon što je završio srednju školu Malden je radio u industriji tri godine do 1934., kada je bio frustriran mukotrpnim fizičkim radom. Otišao je da pohađa Učiteljski koledž države Arkansas, zatim Dramsku školu Goodman Theatre i nikad se nije vratio. Tri godine kasnije, otišao je u Njujork da pronađe slavu.

Malden se brzo uključio u organizaciju glumaca i reditelja, gde je privukao pažnju reditelja Elia Kazana. Uz Kazanovu režiju, Karl je glumio u predstavama kao što su “Svi moji sinovi” Artura Milera i “Tramvaj zvani čežnja” Tenesija Vilijamsa.

Malden je imao jedno pojavljivanje na ekranu prije služenja vojnog roka u Drugom svjetskom ratu, u filmu Oni ​​su znali šta su htjeli (1940), a svoju filmsku karijeru je uspostavio tek nakon rata. Osvojio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu u ulozi Mitcha u filmu Tramvaj zvani čežnja (1951), i pokazao svoj raspon kao glumac u ulogama poput one oca Corrigana u On the Waterfront (1954) i razvratnog Archie Leeja u Baby Doll (1956).Glumio je u desetinama filmova kao što su:

Glumio je u desetinama filmova, kao što su:

  • Fear Strikes Out (1957),
  • Pollyanna (1960),
  • Birdman of Alcatraz (1962),
  • Gypsy (1962),
  • How the West Was Wed (1962),
  • The Cincinnati Kid (1965),
  • Patton (1970)

Početkom 1970-ih izgradio je televizijsku karijeru glumeći detektiva Mikea Stonea u Ulicama San Francisca (1972), zajedno s Michaelom Douglasom.

Godine 1988. izabran je za predsjednika Akademije filmske umjetnosti i nauke, na kojoj je dužnost obavljao pet godina. Nakon toga je objavio svoje memoare pod naslovom “Kada da počinjem?: Memoari”, napisane sa njegovom kćerkom Karlom.

Karl Malden umro je u 97. godini prirodnom smrću u svom domu u Los Angelesu, 1. jula 2009. godine. Sahranjen je na groblju Westwood Village Memorial Park u Westwoodu, Kalifornija.

Napišite komentar