Festival “Viva Mexico” oduševio Parižane

viva-mexicoModerni latinski film

Zanimljivi pomalo spektakularni filmski festival meksičkog filma je za svoje četvrto predstavljanje u Francuskoj, iz predgrađa preselio u predivno pariško kino “Luminor” smješteno nadomak velelijepne građevine gradske, glavne općine.
Smotra je predstavila suvremenu meksičku kinematografiju i kulturu što obiluju nadarenim rediteljima i glumcima poput Gaela Garcie Bernala, Alejandroa Gonzalesa Inarritu, dobitnika “Oscara” za najuspješniju režiju ostvarenja “The Revenant” ili glumca Diega Lune, što je osim privlačne spoljašnosti, uspješno pokazao osobnu režiju djela “Mr. Pig” , metafore burnih i nikada riješenih odnosa na meksičko-kalifornijskoj granici. Pokazan početkom godine na čuvenom Sundance-u, film je bio primljen s ovacijama.

Umnoženi Mexico

Raskošni izbor najnovijih ostvarenja, pošto Mexico producira oko 150 filmova godišnje, se proširio na skoro trideset različitih prikazivanja, zatim susretima sa mnoštvom ekipa, okruglim stolovima, brojnim masterclass.
Nakon Pariza, festival seli u Lille, Bordeaux, Dijon ili Avignon. Manifestacija će se u dva slijedeća mjeseca predstaviti u cijelom Hexagoneu. Posebno je slavljeno prisustvo mitskog cineasta Arturoa Ripsteina, suradnika i prijatelja velikog Bunuela. Slavni reditelj je imao posebnu retrospektivu svog bogatog i priznatog djelovanja i neponovljivoj karijeri od pola stoljeća. Reditelj je u Europi poznat po filmovima “Ubojica Medenog mjeseca” i “Los Razones del Corazon” što obrađuju fenomen “Gospođe Bovary”.
Umnoženi Mexico se pokazao Parizu, čija ga je publika toplo primila i više od nedjelju dana plesala u latinsko američkim ritmovima, slušajući predivnu glazbu i okrepljujući se neobičnim ali ukusnim jelima čija je baza – kukuruz.
Osnivateljica i direktorica smotre meksičkog filma je Barbara Caroll De Obeso uz pomoć Jeana-Christophea Berjona, bivšeg odgovornog za program “Nedjelja kritike” , najčuvenije svjestske manifestacije sedme umjetnosti, Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu.

Džana Mujadžić