Festival turskog filma u Sarajevu i Zenici

festival-turskog-filmaFestival turskog filma će se od 22. do 27.aprila ove godine održati u Sarajevu, a od 28. aprila do 2.maja u Zenici, prenosi source.ba.

Organizator 7. Festivala turskog filma je Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini. Ovogodišnji Festival otvorit će film „Posljednje pismo“ reditelja Omera Faruka Soraka.

„Poznat nam je interes građana Bosne i Hercegovine za upoznavanjem novih kultura. Ovaj Festival je jedna takva prilika i pozivamo sve zainteresirane da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj. Ove godine je stogodišnjica bitke na Canakkaleu. S tim u vezi, ovogodišnji festival otvaramo filmom ‘Son Mektup’ (Posljednje pismo), koji je film novije produkcije“, naveli su iz Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH.

Publika će tokom Festivala imati priliku pogledati filmove „Čudo“ reditelja Mahsuna Kırmızıgüla, “Ljubav voli slučajnosti” reditelja Omera Faruka Soraka, “San leptira” reditelja Yilmaza Erdogana i film “Bilo jednom u Anadoliji” režisera Nuri Bilge Ceylana.

Tokom Festivala, prvi put u Bosni i Hercegovini zvanično će biti prikazan film “Fetih 1453” reditelja Faruka Aksoya, najskuplji i najgledaniji turski film svih vremena.

Film “Fetih 1453” govori o osvajanju vizantijske prijestolnice koja će promijeniti ime u Istanbul i biti glavni grad Osmanskog carstva sve do njegovog raspada u Prvom svjetskom ratu.