Home / Vijesti / Filmski festivali / Peti Festival turskog filma u Beogradu: Prikazan najskljuplji film turske kinematografije

Peti Festival turskog filma u Beogradu: Prikazan najskljuplji film turske kinematografije

san-leptiraU Jugoslovenskoj kinoteci u glavnom gradu Srbije, održava se peti po redu Festival turskog filma, u okviru kojeg će do 30. oktobra biti prikazano šest filmova savremene turske kinematografije.

Festival je svečano otvorio ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozay, koji je naveo da, s obzirom da se ovaj festival održava po peti put uzastopno, na dobrom je putu da zasluži epitet tradicionalnog.

“Turski i srpski narod su narodi mediterana, imaju sličnosti, kao i svoje posebne vrline. Kada gledate turski film biće vam mnogo jednostavnije i na brži način ćete uvideti i sličnosti i razlike te da po pitanju različitih tema, postoje slični stavovi”, rekao je Bozay obraćajući se prisutnima.

On je dodao da je jedan od pokazatelja sličnosti dva naroda način na koji se transformišu društva iz tradicionalnih u moderna te kako moderna društva u Srbiji i Turskoj zadržavaju karakteristike svoje tradicije.
“Ovim smo se i rukovodili birajući filmove za Festival. Turski i srpski narod okrenuti su modernizmu uz očuvanje svog identiteta i sve to činimo na najbolji mogući način na svetu, koji je prepun izazova i nadam se da ćemo istrajati u tome”, dodao je Bozay.

Festival u Beogradu počeo je projekcijom najskupljeg film snimljenog u Turskoj do sada “San leptira” (Kelebegin Ruyasi), reditelja Yilmaza Erdogana, a osim ovog filma, publika u Beogradu će moći da odgleda i filmove „Krimljanin“ (Kirimli), „Šapni ako zaboravim“ (Unutursam Fisilda), „Požar“ (Yangin Var), “Šef želi srećan kraj“ (Patron Mutlu Son Istiyor) i po prvi put u Srbiji turski crtani film pod nazivom „Napitak“ (Iksir).