Festival ruskog filma u Parizu

chistoe-iskusstvo_5“Pogled iz Rusije”

Četrnaesto izdanje “Tjedna ruskog suvremenog filma”, održano u poznatom pariškom kinu “L’Arlequin” ali i u dvoranama “Le Réflet Médicis” u Latinskoj četvrti pa u “Le Majestic Passy” što se nalazi u otmenom, 16. okrugu, pokazalo je osjetljiv napredak ruske sedme umjetnosti i prodor u svijet. Zadnja revija filmova je podvukla suradnju svih generacija autora i reditelja, kao i potrage kreativnih iskustava pomoću suvremenih tehnologija.

Festival je organizirala produkcija “Real Dakota” te “Interfest”, uz pomoć Ministarstva za kulturu ruske federacije pa pariškog Udruženja kino dvorana “Les Ecrans de Paris”/Pariški ekrani/.

Uz brojne susrete sa cineastima, glumcima, kompozitorima publici su predstavljeni i filmski kreatori i specijalisti. Sve projekcije su bile u originalnoj verziji uz “titlovanje”, na francuskom jeziku. Pokazan je nadahnuti film “Učenik” Kirila Srebrenikova, ove godine nagrađen u Cannesu prestižnim priznanjem “François Chalais”. Vodeći reditelj Novog ruskog vala, Renat Davletiarov je Parižanima projicirao svoj nenadmašni, političko-slikarski trhiller “Čista umjetnost”, baziran na istinskim događajima o lažnim platnima europskih starih majstora koje su nadareni ruski krivotvorci preobratili u predivne lokalne prizore i nastojali podvaliti predsjedniku koji ih je trebao uručiti kao dar, američkom šefu države.
Film je snimljen po originalnoj ideji Marka Franchettija, moskovskog dopisnika “The Sunday Timesa”!

Svjetski poznato ostvarenje, dobilo je mnoštvo nagrada i priznanja, svjedoći o radikalnoj i produbljenoj revoluciji ruskog filma, koji danas otvoreno upozorava na korupciju, tajna ubistva i politiku globalizacije.

Pariški gledatelji su vidjeli i film nazvan “Insight”, zatim “Osiguravajuću službu”, “Orléans”,”Magičnu svjetiljku”, “Kolportera”, “Vojnikovu ljubav”, “Nogometno igralište” ili “Sankt Petersbourgu s ljubavlju” kao i “Spasenje”.

Nekoliko tisucćParižana se nedjelju dana okupljalo u poznatim dvoranama zbog nadahnutih filmova i ruskih, kulinarskih specijaliteta, te nekoliko najpoznatijih vrsta vodke.

Džana Mujadžić