Deset serija koje gledaju inteligentni ljudi

Ponuda televizijskih serija danas je veoma šarolika i velika tako da nije lahko odabrati koju pratiti. Naime, prema online anketi portala Ranker otkriveno je koje serije potiču razmišljanje, pa ih stoga gledaju uglavnom inteligentni ljudi.

Pogledajte top listu 10 “najinteligentnijih” serija:

1. Sherlock

Najgledanija je britanska serija od 2001. godine. Sve sezone su odlične jer govori o legendarnom detektivu Sherlocku Holmesu, na čelu sa zgodnim glumcem Benedictom Cumberbatchom u glavnoj ulozi, koji svojim šarmom i dobrom glumom privlači gledaoce.

2. Igra prijestolja

Postavlja se pitanje da li zaista postoji neko ko nije gledao barem jednu od šest sezona ili barem jednu epizodu?

3. Kuća od karata

Britka politička dramska serija vodi nas iza kulisa moći, ambicije, ljubavi, seksa, pohlepe i korupcije u modernom Washingtonu. Plod je saradnje nekoliko dobitnika Oscara i Zlatnih globusa.

4. Breaking Bad

Radnja ove crnohumorne serije vrti se oko profesora hemije Whitea kojem je dijagnosticiran neoperabilni rak pluća. Zajedno sa svojim bivšim učenikom počinje se baviti kriminalom – proizvodi teške droge kako bi prije svoje smrti finansijski osigurao svoju porodicu.

5. Dexter

Dexter Morgan radi u policiji kao forenzičar. Ujedno je i serijski ubica… Zvuči opako, zar ne? Ako niste dosad imali prilike gledati tu seriju, svakako je pogledajte.

6. Dosjei X

Mora li se išta reći o jednoj od najpoznatijih i najgledanijih naučnofantastičnih serija ikada? Hm, pitamo se samo jesu li ikad zabrijali Mulder i Scully? Čini nam se da jesu u jednoj epizodi…

7. Dr. House

Serija koja je dobila sve moguće nagrade. I neponovljivi Hugh Laurie kao dr. Gregory House. U ovom slučaju reprize su dobrodošle! Serija koja zbog direktnosti Dr. Housa i kako nosi ulogu privlači veliku pažnju gledalaca.

8. Sense8

Zasad su snimljene dvije sezone intrigantne američke naučnofantastične serija, a najavljeno je da bi sljedeće godine serija trebala završiti. Nadamo se da će se producenti predomisliti…

9. Doctor Who

I još jedna naučnofantastična serija – ali britanska. Dr Who ušao je u Guinessovu knjigu rekorda kao najduže prikazivana SF serija ikada!

10. Hannibal

Glumac koji glumi strašnog ubicu Hannibala – Mads Mikkelsen – fenomenalno je utjelovio legendarnog superinteligentnog, ali psihopatskog ljudoždera.