Sherlock (2010-2017) – recenzija

Glumci: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Mark Gatiss, Andrew Scott …
Kreator serije: Mark Gatiss, Steven Moffat
Žanr: kriminalistički, drama, misterija
Broj epizoda: 13

” Ja nisam psihopata, ja sam visoko funkcionalni sociopata”

Sherlock je britanska krimi serija koja nam prikazuje kako bi to izgledalo kad bi Sherlock postojao u 21. stoljeću.
Noviji automobili, GPS, mobiteli, kamere, internet i slično.
Uz svega 13 epizoda serija je uspjela ostvariti ono što rijetko koja krimi serija može – da vas navede da ste na pravom tragu i da možete i sami logički deducirati ishod slučaja, no, uvjeravam vas, apsolutno svaki završetak epizoda je i šokirajući i nepredvidljiv.
Dijalozi, iako ponekad teški za pratiti, uvjeravam vas, ako se manite telefona i malo se koncentrišete, uvidjećete da je scenarij genijalan. Vidi se da su scenaristi dali u jako maštovit, ali isplativ poduhvat.

Benedict Cumberbatch u izvedbi nama svima poznatog Sherlocka Holmesa je mogu reći, jedna od najuvjerljivijih gluma što sam ikad vidio, bar što se serija tiče.
Onoga trenutka kada nekog glumca pokušate a teško vam ga je zamisliti u drugoj ulozi, znate da je taj glumac učinio dobar posao. Da ne spominjem da Benedict ima tendenciju da glumi pametne likove, bilo da se radi o serijama ili filmovima, njegova fokusiranost, pomalo štreberski izgled i Londonski akcent je po mom mišljenju ”spot on” što je baš on izabran za glavnu ulogu.

Montaža je dosta impresivna u trenucima kada on zaključuje stvari, odlazi u svoju ” Umnu Palaču”.
Muzika je nešto što ćete pustati na youtube danima nakon završetka serija, jer eto, ostala vam je u pamćenju (a i za pohvalu je kako savršeno dobro pristaje uz svaki mogući trenutak).
Knjige nažalost nisam čitao, ali seriju sam u dahu pogledao i moram priznati da sam ”Sherlockovan”, pa će se to itekako u bliskoj budućnosti promijeniti.

Sherlock je lik koji je kombinacija Shawna Spencera (James Roday, Psych), Dr. Housea i Sheldona Coopera. –
Nije u stanju da osjeća ikakve naznake ljubomore, simpatije, empatije pa ni tuge, a ipak savršeno dobro zapaža stvari koje obični čovjek ni u ludilu ne bi mogao.
Jedina stvar koja mu privlači pažnju je zanimljiv i nadasve kompliciran slučaj – do te mjere da bi ga Londonska policija unajmila da ga on riješi, primi sve zasluge i izađe iz svega toga u deliriju, kao narkoman nakon korištenja droge; I da, jednostavno ne zna stati, mukotrpan trud i rad zarad završetka visoko-komplexnog slučaja ne završava odmorom nego novim slučajem.

Dr. Watson (Martin Freeman) je lik bez kojeg ova serija ne bi bila ovako harizmatična i dinamična.
Njih dva su sjajan tandem i totalna suprotnost jedan drugome, ali jako brzo postaju najbolji prijatelji, i počinjemo se pitati – ” Da li John Watson može da ga promijeni; da li je iza snishodljivosti, dugog crnog kaputa i luckaste kape, Sherlock Holmes, ipak samo čovjek? ”

Ocjena: 9.5/10

Damir Sljivić