mix

Da li je pjesma predstavnika Hrvatske na Eurosongu plagijat ili ne!?

Pjesmom “Rim Tim Tagi Dim” hrvatski pjevač Baby Lasagna pobijedio je na Dori te će predstavljati svoju zemlju na ovogodišnjem Eurosongu. Međutim, njegov izbor već prate kontroverze, a optužuju ga da je plagirao svoju pjesmu.

Nakon optužbi Dejana Lovrena da u pjesmi promoviše demonizam, Baby Lasagna suočava se i s optužbama za plagiranje numere “Rim Tim Tagi Dim”.

Na društvenim mrežama po objavi pjesme uslijedila su poređenja sa švedskim bendom Pain i njihovom pjesmom “Party In My Head”.

Također, Baby Lasagnu su poredili s predstavnikom Finske iz 2023. godine Kaarijom i njegovim hitom “Cha Cha Cha”, a mnogi su smatrali da je i nastupom te odjećom sličan performansu Finca s prošlogodišnjeg izdanja Eurosonga.

Riff pjesme “Rim Tim Tagi Dim” identičan je onom u demu “Espectro” španskog DJ-a Adriana de la Vege, a iz pjevačevog PR tima su za Net.hr pojasnili da se radi o kupljenom sampleu.

“Melodijska fraza koja se nalazi u pjesmi španjolskog DJ-a i pjesme ‘Rim Tim Tagi Dim’ ne krši pravila ESC-a niti je riječ o plagijatu. Riječ je o kupljenom sampleu sa stranice Splice.com, a kupovinom istog kupac stječe potpuno pravo korištenja te zadržava autorska prava o korištenju”, naveli su u izjavi.

Objasnili su da je kupovina sampleova standardna praksa u muzičkoj industriji, “koja se proteže od najvećih do najmanjih imena i kao takva, otprije je poznata na Eurovizijskim pozornicama”.

“Važno je da nije riječ o sampleanju autorskog dijela, što u ovome slučaju nije. Tonska fraza poslužila je kao kamen temeljac te se na istome izgradila pjesma”, naveli su u nastavku.

Poslušajte pjesmu:

Napišite komentar