Italija je pobjednik Eurosonga 2021.

Na finalu 65. izdanja muzičkog takmičenja Eurovision Song Contest (Eurosong), koji je održan u Ahoy areni u nizozemskom lučkom gradu Rotterdamu. Pobjednikom je proglašen italijanski rock bend Måneskin.

U finalu Eurosonga nastupili su predstavnici 26 zemalja, od kojih je pet ostvarilo izravan plasman u finale, a ostali su odabrani glasanjem.

Italiju su predstavili rokeri Maneskin s pjesmom “Zitti E Buoni” sa veoma ušečatljivim nastupom, a od publike su dobili gromoglasan pljesak.

Ovaj bend čine glavni vokal Damiano David, basistkinja Victorija De Angelis, gitarista Thomas Raggi i bubnjar Ethan Torchio.

Postali su popularni nakon što su osvojili drugo mjesto u jedanaestom izdanju italijanskog izdanja takmičenja X Factor 2017. godine. Članovi benda su se upoznali tako što su pohađali istu srednju školu. Ime benda su odabrali kada su se morali prijaviti za Pulse, lokalno muzičko takmičenje za bendove koji su tek počeli s radom. Basistkinja Vikotrija je napola Dankinja pa su je ostali zamolili da razmisli o nekim danskim riječima. Tako su se složili oko naziva Måneskin.

Kompanija Sony Music objavila je 2017. godine njihov debitantski singl “Chosen”. Prije tri godine objavili su “Morirò da re”, prvi singl na italijanskom jeziku koji je postigao ogromni komercijalni uspjeh.

Poslušajte pobjedničku pjesmu:

Ostavite komentar