Vijesti

Češki filmski festival oduzima nagradu Kusturici zbog podrške Rusiji

Češki filmski festival, Febiofest, oduzeće nagradu Emiru Kusturici jer je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio da bude na čelu Centralnog pozorišta vojske Rusije.

Osnivač festivala Fero Fenič je zatražio da se Kusturici oduzme nagrada Febiofesta koju je 2017. godine dobio za doprinos svjetskoj kinematografiji.

Fenič je naveo i da je 2017. bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu jer se divi totalitarnim vođama. On smatra da Kusturica, iako je talentovan režiser, ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrijednosti i kriterije da bude nagrađen.

“To su vrijednosti kojima smo privrženi, na osnovu njih je nastao taj festival poslije plišane revolucije. Nijedno umjetničko djelo ne može da se odvoji od tih vrijednosti. Tada me rukovodstvo festivala nije poslušalo. Sada opet tražim od Febiofesta da mu počasnu nagradu Kristijan oduzme”, kazao je Fenič.

Trenutni direktor festivala Kamil Spačil pozdravio je Feničevu inicijativu i naveo da će Kusuturici uskoro biti oduzeta nagrada, javlja češka agencija ČTK.

Fenič je pozvao i druge festivala u Češkoj koji su ga nagradili da mu također oduzmu nagrade.

Ostavite komentar