341 film u utrci za Oskara za najbolji film

Akademija filmskih umjetnosti i znanosti objavila je listu filmova koji su se kvalifikovali za Oskara naredne godine.

Među njima su očekivano nagrađivani: “Call Me by Your Name”, “Three Billboards Outside Ebbing Missouri”, “The Post”, “Lady Bird”, “Get Out”, “Dunkirk”, “The Shape of Water”, “Darkest Hour”, “The Florida Project”, “The Big Sick”, “Mudbound”, “Wonder Woman” i još mnogo drugih.

Ali, naravno, postoje neki filmovi koji će neizbježno biti skinuti sa liste dok proces glasanja napreduje, jer sadrži samo filmove koji se mogu kvalifikovati za kategorije- ali ne i neophodni oni koji će biti u razmatranju. “Baywatch”, “Justice League”, “The Emoji Movie”, “Chips”, “The Mummy”, “My Little Pony: Friendship is Magic”, “The Book of Henry”, “Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales”, samo su neki od filmova na listi, koji imaju male šanse da osvoje nagradu, najblaže rečeno.

Filmovi koji će se kvalifikovati moraju trajati više od 40 minuta i moraju biti izloženi teatralno na 35mm ili 70mm filmu ili u kvalificirajućem digitalnom formatu.

Nominacije za 90. nagradu Oskara bit će objavljene 23- Januara, a ceremonija dodjele će biti zakazana za 4. Mart u “Dolby Theater”. ABC će emitovati ceremoniju uživo.

Listu svih nominovanih filmova pogledajte ovdje.