Home / Biografije / Jasmila Žbanić- Biografija

Jasmila Žbanić- Biografija

jasmila-zbanicJasmila Žbanić je bosanskohercegovačka režiserka, rođena 19. decembra 1974. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti takođe u Sarajevu, na Odsjeku za filmsku i pozorišnu režiju. Bila je 1997. godine osnivačica udruženja umjetnika „Deblokada“. Tako da su njeni radovi prikazivani su na filmskim festivalima i izložbama širom svijeta.

Privatni život
U braku je sa Damirom Ibrahimovićem sa kojim ima i jednu kćerku, koji takođe pored uspješnog privatnog života imaju i uspješnu poslovnu saradnju.

Nagrade
Nagrada “Zlatni medvjed” za igrani film „Grbavica“
Nagradu ekumenskog žirija za igrani film „Grbavica“
Nagrada za mir za igrani film „Grbavica“
Nagrada “Veliki pečat” za najbolji film u regionalnoj konkurenciji I međunarodnog festivala dokumentarnog filma „ZagrebDox“
Nagrada Soros centra za savremenu umjetnost za film „Autobiografija“
Nagrada Soros centra za savremenu umjetnost za film „Poslije, poslije“
Specijalna nagrada na SFF-u 1998. za dokumentarni film „Noć je, mi svijetlimo“
Nagrada žirija New York Expo Film Festivala 1999. za dokumentarni film „Noć je, mi svijetlimo“
Special Mention na Alpe Adria Film Festivalu za dokumentarni film „Crvene gumene čizme“
Plaketa Kantona Sarajevo 2006.
Nagrada za ljudska prava na 21. Sarajevo Film Festivalu za dokumentarac „Jedan dan u Sarajevu“

Filmografija
1995. Autobiografija,
1997. Poslije, poslije,
1998. Ljubav je…,
1998. Noć je, mi svijetlimo, dokumentarni film,
2000. Crvene gumene čizme, dokumentarni film,
2003. Sjećaš li se Sarajeva,
2004. Rođendan,
2006. Grbavica, igrani film,
2010. Na putu, igrani film,
2013. Za one koji ne mogu da govore,
2013. Otok ljubavi, igrani film,
2015. Jedan dan u Sarajevu, dokumentarni film.