Jasmila Žbanić proglašena najboljom režiserkom u Evropi za 2021. godinu

U Berlinu se održava 34. po redu dodjela Evropskih filmskih nagrada (EFA), gdje se među nominovanima našla i bh. režiserka Jasmila Žbanić sa filmom “Quo Vadis, Aida?“. Jasmila je proglašena najboljom režiserkom Evrope za 2021. godinu.

Od devetnaest kategorija film “Quo Vadis, Aida?” nominovan je u čak četiri: za najbolji evropski film 2021., najbolju evropsku režiserku, najbolju evropsku glumicu i najbolju evropsku scenaristicu.

U svom govoru nakon proglašenja, Jasmila se zahvalila Ženama Srebrenice, glumačkoj ekipi koja je radila na filmu, svom mužu producentu Damiru Ibrahimoviću, ali i svojoj kćerci na podršci.

“Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj kćerci koja me inspiriše da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Evropu od one koju imamo”, rekla je ona.

Jasna Đuričić je na dodjeli 34. Evropskih filmskih nagrada (EFA) proglašena za najbolju glumicu u Evropi za 2021. godinu.

Nakon što je Jasmila proglašena najboljom režiserkom u Evropi za 2021. godinu, nagradu za najbolju glumicu odnijela je Jasna Đuričić za glavnu ulogu u filmu ” Quo Vadis, Aida? “.

“Sada imam dokaz da sam evropska glumica. Prvo želim zahvaliti ekipi “Quo vadis, Aida?”. Vi ste najbolja ekipa, uvijek ćete mi ostati u srcu. Hvala mojoj porodici, djeci i mužu”, rekla je Đuričić.

Večeras se u Berlinu održava 34. po redu dodjela Evropskih filmskih nagrada (EFA) što je evropski ekvivalent Oscaru i veliko priznanje.

Ostavite komentar