Filmski festivaliVijesti

Ogroman uspjeh: “Quo Vadis, Aida?” zvanično među pet nominovanih za Oscara

Nakon što je 2002. godine sa filmom “Ničija zemlja” osvojila Oscara za najbolji strani film, Bosna i Hercegovina je ostvarila još jedan ogroman uspjeh sa filmom “Quo vadis, Aida?” / “Kuda ideš, Aida?”, koji je zvanično među pet nominovianih za najbolji strani film.

Film je do sada osvojio brojne nagrade na festivalima širom svijeta, a nominovan je i za dvije BAFTA nagrade, za najbolji film i za najboljeg režisera, ali sama nominacija za Oscara svakako je najveći uspjeh do sada. Ova sjajna vijest će sigurno filmu da otvori mnoga vrata u kinima širom svijeta, što će osim finansijske koristi da doprinese i opštem uspjehu bh. kinematografije, kao i širenju istine o kojoj govori sami film.

Film “Quo vadis, Aida?” govori o Aidi koja je prevoditeljica za UN u Srebrenici u Bosni i Hercegovini. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica se nađe među hiljadama građana koji traže sklonište u kampu UN-a …

Film je režirala Jasmila Žbanić, a glavne uloge igraju Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh … i dr.

Nominacije za Oscara su putem videopoziva iz Londona saopćili pjevač i glumac Nick Jonas i glumica Priyanka Chopra. Objavu nominacija pratilo je nekoliko stotina hiljada ljudi iz svih dijelova svijeta.

Za titulu najboljeg stranog filma “Quo Vadis, Aida?” takmičit će se sa filmovima: “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

Dodjela Oscara zakazana je za 25. april, dok će BAFTA nagrade biti dodijeljene 11. aprila.

Napišite komentar