Završena dodjela Zlatnog globusa: Dominacija filma “Bilo jednom u Hollywoodu”

Sinoć je održana svečana 77. dodjela nagrada Golden Globes na Beverly Hillsu. Najveći pobjednik ove godine je film “Bilo jednom u Hollywoodu“. Zlatni globus u kategoriji drame osvojio je film “1917“.

Večer dodjele nagrada protekla je u znaku australskih požara, a svečanost dodjele rekordni peti put je vodio britanski komičar Ricky Gervais.

Film reditelja Sama Mendesa “1917” je u kategoriji najbolje drame pobijedio favorite “Irca” i “Bračne priče“, dok je nostalgični “Bilo jednom u Hollywoodu” osvojio nagradu kao najbolja komedija uz još dvije velike nagrade – Zlatni globus za najbolji scenarij koji je pripao Quentinu Tarantinu i Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca Bradu Pittu.

Najboljom sporednom glumicom proglašena je Laura Deren za ulogu u filmu “Bračne priče”. Najbolji reditelj je Sam Mendes.

Najboljom glumicom u kategoriji drame proglašena je Renee Zellweger koja je utjelovila Judy Garland u filmu ‘Judy‘, dok je Joaquinu Phoenixu pripala nagrada u kategoriji za najboljeg glumca za ulogu Jokera.

U kategoriji komedije ili mjuzikla najboljom glumicom je proglašena Awkwafina (The Farewell), dok je Taron Egerton (Rocketman) slavio u kategoriji najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu.

Najboljom televizijskom kratkom serijom proglašen je “Černobil“, dok je nagradu za najbolji animirani film odnio film “Missing Link: U potrazi za skrivenim gradom“. Nagradu za najbolji film na stranom jeziku diobio je “Parazit” (Bong Joon-ho).

Nagradu za najbolju televizijsku dramsku seriju odnijela je HBO-ova serija “Naslijeđe“, dok je najboljim glumcem u dramskoj seriji proglašen Brian Cox, a glumicom Olivia Coleman.

Najboljom televizijskom serijom u komediji ili mjuziklu proglašena je “Fleabag“, a najboljim glumcem i glumicom u ovoj kategoriji proglašeni su Ramy Youssef i Phoebe Waller-Bridge.

Pjesma “(I’m Gonna) Love Me Again” proglašena je najboljom originalnom pjesmom.

Nagrada za životno djelo pripala je Tomu Hanksu za velika dostignuća u filmskom svijetu.