Vijesti

Dodjeljeni Zlatni globusi, najveći pobjednik “West Side Story”

Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA) objavilo je dobitnike Zlatnih globusa 2022. putem Twittera u nedelju uveče, bez prisustva medija ili slavnih ličnosti koje su šetale crvenim tepihom, kao svih prethodnih godina.

The Power of the Dog” (Netflix) osvojio je nagradu za najbolju dramu, a “West Side Story” (20th Century / Disney) za najbolji mjuzikl ili komediju.

Jane Campion je dobila trofej za najbolju režiju za film “The Power of the Dog”, a Kodi Smit-McPhee osvojio je Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca za vestern.

Zvijezda “West Side Story” Rachel Zegler proglašena je za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji, a njena kolegica Ariana DeBose ponijela je nagradu za sporednu glumicu.

Nicole Kidman (“Being the Ricardos“) osvojila je nagradu za najbolju glumicu u drami, dok je Will Smith (“King Richard“) pobijedio u konkurenciji za najboljeg glumca. Andrew Garfield (“Tick, Tick … Boom!“) odnio je kući Zlatni globus za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji.

Succession” je osvojio nagradu za najbolju dramsku seriju, a “Hacks” je proglašen najboljom muzičkom ili humorističnom serijom. Zvijezda serije “Succession” Jeremy Strong proglašen je za najboljeg glumca u drami, a kolegica Sarah Snook za najbolju sporednu glumicu.

Zvijezda “Hacksa” Jean Smart dobila je nagradu za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji. Michaela Jaé Rodriguez (“Pose”) osvojila je nagradu za najbolju glumicu u drami, a Jason Sudeikis (“Ted Lasso“) za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji.

Udruženje koje dodjeljuje nagrade upleteno je u skandale od dodjele iz 2021. godine, kada je otkriveno da nemaju članova drugih rasa i da su učestvovali u upitnim poslovnim praksama. NBC se povukao iz televizijskog prijenosa za ovogodišnju ceremoniju, a od tada je HFPA diverzificirala svoje članstvo i promijenila svoj statut u pokušaju da sačuva ugled u Hollywoodu.

U potpunoj suprotnosti s ranijim godinama, na dodjeli je bilo samo nekoliko nastupa slavnih, uključujući promotivne videozapise Jamie Lee Curtisa i Arnolda Schwarzeneggera na Twitter profilu Zlatnih globusa. Samo nekoliko pobjednika večeri je priznalo svoje nagrade na društvenim mrežama, uključujući Zegler, Rodriguez i Twitter nalog animiranog filma “Encanto“.

Kompletnu listu dobitnika možete pogledati ovdje.

Ostavite komentar