Home / Vijesti / Završena dodjela BAFTA nagrade: “Three Billboards Outise Ebbing, Missour” osvojio pet nagrada

Završena dodjela BAFTA nagrade: “Three Billboards Outise Ebbing, Missour” osvojio pet nagrada

Film režisera Martina McDonagha “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” proglašen je najboljim filmom na ovogodišnjoj dodjeli britanskih filmskih nagrada BAFTA. Ovaj film je osvojio pet priznanja, a bio je nominovan u osam kategorija. Za najbolji animirani film nagraju se osvojio “Coco“.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je režiser Guillermo del Toro za film “The Shape Of Water” koji je imao čak 12 nominacija.

Glumica Frances McDormand je osvojila nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu za ulogu majke u filmu “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”. Nagradu za najbolju mušku ulogu osvojio je Gary Oldman za ulogu Winstona Churchilla u filmu “Darkest Hour“.

Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Sam Rockwell za ulogu u filmu “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, dok je za najbolju sporednu žensku ulogu nagradu osvojila Allison Janney za ulogu u filmu “I,Tonya“.

Najbolji film koji nije na englesko jeziku je korejski film “The Handmaiden“, dok je nagradu za najbolji dikumentarac osvojio film rećisera Raoula Pecka “I Am Not Your Negro”.

Nagradu za najbolji filmski debi je osvojila režiserka Rugano Nyon za film “I Am Not A Witch”.

BAFTA nagrade su britanski ekvivalent američkom Oscaru. I ova dodjela prošla je u znaku iskazivanja solidarnosti sa žrtvama seksualnog zlostavljanja #MeToo i “Time’s Up”. Mnoge zvijezde su, poput Angeline Jolie, Jennifer Lawrence i Kristin Scott Thomas, na dodjelu nagrada došle obučene u crno.

Kompletnu listu dobitnika pogledajte ovdje: BAFTA