Guillermo Del Toro dobio Zlatnog lava za film “The Shape of Water”

Novi film meksičkog režisera Guillerma del Tora, “The Shape of Water“, osvojio je Zlatnog lava u Veneciji za najbolji film na filmskom festivalu.

“The Shape of Water”, ili u prijevodu “Oblik vode”, je mračna bajka u kojoj se nijema čistačica zaljubljuje u vodeno stvorenje, a režiser Del Toro je primajući nagradu kazao da je posvećuje mladim latinoameričkim filmskim autorima.

“Ukoliko ostanete čisti i odani svojoj vjeri, u ono što vjerujete – u mom slučaju, u čudovišta – možete postići svašta”, poručio je režiser.

Drugu nagradu osvojila je porodična tragedija “Foxtrot” izraelskog režisera Samuela Maoza, a najboljim režiserom proglašen je Francuz Xavier Legrand za svoju dramu o razvodu “Jusqu’a la Garde”, za koju je i napisao scenarij i u kojoj glumi.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Charlotte Rampling za italijanski film “Hannah”, a najboljim glumcem proglašen je Palestinac Kamel El Basha za ulogu u “The Insult”.

Dodjelom priznanja završen je desetodnevni filmski maraton na kojem se za glavnu nagradu borio 21 film u međunarodnoj konkurenciji.