Početna / Vijesti / Filmski festivali / Guillermo Del Toro dobio Zlatnog lava za film “The Shape of Water”

Guillermo Del Toro dobio Zlatnog lava za film “The Shape of Water”

Novi film meksičkog režisera Guillerma del Tora, “The Shape of Water“, osvojio je Zlatnog lava u Veneciji za najbolji film na filmskom festivalu.

“The Shape of Water”, ili u prijevodu “Oblik vode”, je mračna bajka u kojoj se nijema čistačica zaljubljuje u vodeno stvorenje, a režiser Del Toro je primajući nagradu kazao da je posvećuje mladim latinoameričkim filmskim autorima.

“Ukoliko ostanete čisti i odani svojoj vjeri, u ono što vjerujete – u mom slučaju, u čudovišta – možete postići svašta”, poručio je režiser.

Drugu nagradu osvojila je porodična tragedija “Foxtrot” izraelskog režisera Samuela Maoza, a najboljim režiserom proglašen je Francuz Xavier Legrand za svoju dramu o razvodu “Jusqu’a la Garde”, za koju je i napisao scenarij i u kojoj glumi.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je Charlotte Rampling za italijanski film “Hannah”, a najboljim glumcem proglašen je Palestinac Kamel El Basha za ulogu u “The Insult”.

Dodjelom priznanja završen je desetodnevni filmski maraton na kojem se za glavnu nagradu borio 21 film u međunarodnoj konkurenciji.