Zatvoren Takmičarski program – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala

Svjetska premijera filma STVARI VRIJEDNE ŽALJENJA, debitantsko ostvarenje mađarsko-rumunjske režiserke Cristine Grosan, zatvorila je Takmičarski program – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala. Glavni lik u filmu – Maja, svoj život konačno dovodi u red što jako čini sretnim njenog momka. Kada prilikom selidbe iz studentskog stana naiđe na svoju staru i nesumnjivo mrtvu rodicu, njena večer poprima neobičan tok. Niko joj od rođaka ne pomaže, te dok čeka dolazak predstavnika vlasti, neočekivano duga noć i konstantno prisustvo smrti na Maju djeluju kao katalizator. Nezadovoljna svojim životom, odlučuje se na odlazak i luta.

U Narodnom pozorištu održana je i regionalna premijera filma KONAČNA SLOBODA austrijskog režisera Sebastiana Meisea. Film je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, unutar programa Un Certain Regard. U poslijeratnoj Njemačkoj Hansa višestruko hapse i zatvaraju zato što je homoseksualac. Jedina stabilna veza u njegovom životu postaje veza koju ostvaruje s Viktorom, osuđenim ubicom s kojim dijeli zatvorsku ćeliju. Prvobitno gađenje prerasta u ljubav. 

Sinoć su održane i dvije svjetske premijere u sklopu dokumentarnog programa. Radi se o kratkometražnom dokumentarnom filmu KAD SMO BILI ONI oskarovca Danisa Tanovića i fotografa, dobitnika Pulitzerove nagrade Damira Šagolja. Film prikazuje brutalnost i nehumanost života migranata ili ljudi u pokretu koji su zaglavljeni u kampu i šumama na sjeveru BiH dok pokušavaju domoći se Europske unije u nadi da će tamo ostvariti bolji život. Autorski dvojac je film, koji propituje šta se dogodilo s empatijom u bosanskohercegovačkom društvu koje je ne tako davno, tokom rata u BiH, doživjelo sličnu sudbinu, posvetio volonterkama koje svesrdno pomažu migrante.

Nakon tog je uslijedio dugometražni dokumentarni film ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku) režisera Janka Baljka sniman više od tri godine kao „road movie” dokumentarac kroz pedesetogodišnju filmografiju Želimir Žilnika, ali i kao putovanje kroz historiju Jugoslavije.

Šesti dan obilježila je i srpska serija NEČISTA KRV žisera Milutina Petrovića i Gorana Stankovića čije su dvije epizode premijerno prikazane sinoć u okviru programa “Pretpremijere serije”.

Sarajevo Film Festival polako se približava svom kraju te će se večeras održati svečana dodjela nagrada u Narodnom pozorištu. Međutim, zavjesa na ovogodišnje festivalsko izdanje službeno će biti spuštena u petak, 20. augusta i to projekcijom dugoiščekivanog filma TOMA režisera Dragana Bjelogrlića.