Početna / Biografije / Vojislav -Voja Miric – Biografija

Vojislav -Voja Miric – Biografija

Bio je jugoslovenski i srpski glumac, rođen u Trsteniku 7. aprila 1933. godine, a umro u Beogradu 23. aprila 2019. godine.

Glumom se počeo baviti sasvim slučajno kada je kao gimnazijalac otišao s prijateljem na probu nove predstave gradskog pozorišta i dobio ulogu starca.

Nakon toga se preselio u Beograd gdje je završio Akademiju scenskih umjetnosti. Diplomirao je u klasi profesora Tanhofera, počeo glumiti u novosadskom pozorištu, ali je poslije odsluženog vojnog roka nastavio raditi u beogradskom pozorištu da bi na kraju postao slobodni umjetnik.

Odigrao je otprilike 50 filmskih uloga, a 1964. godine osvojio je Srebrnu arenu za film “Službeni položaj” Fadila Hadžića, a deset godina potom i Zlatnu arenu za “Derviš i smrt” Zdravka Velimirovića.

Jedna od njegovih najpoznatijih uloga je Derviš i smrt film iz 1974. godine, gdje je interpretirao glavnu ulogu – lik Ahmeda Nurudina.

Filmografija
1960. Great venture
1961. Suđenje Mariji Dugan
1962. Čudna devojka
1963. U sukobu
1964. Izgubljeni raj
1964. Među rasadnicima
1964. Ne možeš imati sve
1964. Pet noći
1964. Zvanična pozicija
1965. Dani iskušenja
1965. Druga strana medalje
1965. Tri
1966. Za pobedu i dalje
1966. Gde je Avel, tvoj brat?
1966. Srećno umire dva puta
1967. Korača kroz maglu
1967. Optimistična tragedija
1967. Reginin sat (TV)
1967. Nemiran
1967. Crne ptice
1968. Brat Homera
1968. Apokalipsa
1969. Krv
1969. Kad sam bio vojnik
1969. Oseka
1971. Crno sjeme
1971. Zamka za generala
1972. Paljenje Reichstaga
1971. Nirnberški epilog
1972. Rosenbergs ne smije umrijeti
1972. Izbijanja gorućeg grma
1972. Krediti
1972. Valter brani Sarajevo
1973. Deadly spring
1973. San doktor Mišić
1973. Opasni susreti
1974. Legend of Karas (TV) \ t
1974. SB zatvara krug
1974. Valter brani Sarajevo (TV serija) \ t
1974. Otpisano
1974. Derviš i smrt
1974. Otpisano
1975. Crvena zemlja
1975. Dolje sa oružjem
1975. Sinovi
1976. Proces Djordanu Brunu
1976. Wagon
1976. Vrhovi Zelengore
1977. Salajko (TV serije) \ t
1979. Most
1980. Transfer
1980. Snovi, život, smrt Filipa Filipovića
1980. Slom
1981. Dvoboj za južnu stazu
1981. Neka druga žena
1981. Vojnici Major
1982. Dečak je otišao prema suncu
1982. Priče iz radionice
1983. Obaranje rijeke
1984. Vojnici
1984. Andersonville – Kamp smrti
1986. Odlazak ratnika, povratak maršala