Vijesti

Umro poznati glumac i dobitnik Oscara Alan Arkin

Poznati američki glumac i dobitnik Oscara, Alan Arkin, umro je u 89. godini života.

Kako prenose strani mediji, vijest o njegovoj smrti podijelila je njegova porodica. Iza njega su ostali supruga Suzanne, sinovi Matthew, Anthony i Adam, unuci Molly, Emmet, Atticus i Abigail te praunuk Elliott.

“Naš otac je bio jedinstveno talentirana sila prirode, i kao umjetnik i kao čovjek. Suprug pun ljubavi, otac, pradjed i pradjed, obožavali su ga i jako će mu nedostajati,” rekli su njegovi sinovi Adam, Matthew i Anthony Arkin u izjavi za CNN.

Prije nego što je postao glumac okušao se kao muzičar kada je osnovao bendove The Tarries i The Babysitter gdje pjevao i svirao gitaru.

Međutim, gluma je također bila njegova strast. Dobitnik je Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu u komediji “Little Miss Sunshine” iz 2006. godine, gdje glumi simpatičnog djeda, ali koji je istovremeno i ovisnik o heroinu.

Više puta je bio nominiran za Oscara i to za ulogu Rozanova u ratnoj komediji “The Russians Are Coming, the Russians Are Coming” iz 1966. godine, naredne godine je imao nominaciju za uloge u filmu “The Heart is a Lonely Hunter” te 2012. godine za ulogu u filmu “Argo“.

Osvojio je nagradu Tony za svoj debitanski nastupu na Broadwayu u predstavi “Enter Laughing” iz 1963. godine i nagradu Drama Desk za režiju predstave “Little Murders” iz 1968. godine koju je također režirao za velika platna.

Arkin je nedavno bio nominiran i za nagrade Emmy, Zlatni globus i SAG za svoju ulogu u Netflixovoj seriji “The Kominsky Method”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)