Vijesti

Umro glumac Michael Gambon, zvijezda filmova o Harryju Potteru

Zvijezda filmova o Harryju Potteru Michael Gambon umro je u 83. godini.

Vijest o njegovoj smrti podijelila je publicistica Clair Dobbs, a uputili su je glumčeva supruga Anne Gambon i sin Fergus.

“Tužni smo što moramo objaviti gubitak Sir Michaela Gambona. Voljeni suprug i otac, Michael je mirno umro u bolnici sa svojom suprugom Anne i sinom Fergusom uz njegov krevet, nakon napada upale pluća. Molimo vas da poštujete našu privatnost u ovom bolnom trenutku i zahvaljujemo vam na porukama podrške i ljubavi”, pisalo je u saopštenju.

Glumac Michael Gambon započeo je svoju glumačku karijeru prije više od 60 godina i bio je jedan od originalnih članova Kraljevskog nacionalnog pozorišta uz Laurencea Oliviera.

Njegova izvanredna glumačka karijera odvela ga je iz Nacionalnog pozorišta, a svjetskoj javnosti je postao poznat po ulogama u filmovima “The Singing Detective” i “Harry Potter”.

Drama “A View from the Bridge”, koju je režirao Alan Ayckbourn 1987. godine Gambonu je donijela nagradu Olivier za njegovu izvedbu sukobljenog brodara Eddieja Carbonea.

Gambon je također glumio u Ayckbournovoj ambicioznoj trilogiji “The Norman Conquests”. Druge ključne uloge uključivale su istoimenog naučnika u Brechtovom Galilejevom životu u Nacionalnom pozorištu 1980. godine i ugostitelja koji se vraća u posjet bivšem ljubavniku u Skylightu Davida Harea, što mu je donijelo nominaciju za nagradu Tony na Broadwayu sredinom devedesetih godina prošlog vijeka.

Gambon je doživio umjetnički filmski uspjeh s Peterom Greenawayem “The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover” iz 1989. godine i nastavio preuzimati uloge u velikim filmovima kao što su “Sleepy Hollow”, “The Insider” i “Gosford Park”.

Zatim je, ukrašavajući lepršavu bradu i šešir s kićankama, glumio profesora Harryja Pottera Albusa Dumbledorea u nekoliko dijelova, preuzimajući ulogu od Richarda Harrisa nakon njegove smrti 2002. godine.

Inače, Gambon je napustio školu s 15 godina i za razliku od mnogih svojih kolega, nije dobio nikakvu formalnu obuku u dramskoj školi, već je iskustvo stekao nastupajući u amaterskim predstavama. Rođen je u Dublinu 1940. godine, nakon čega ga majka dovodi u London. Kada je imao 16 godina počeo je raditi u tvornici Vickers Armstrong.

Poslije toga počeo je raditi kao scenograf u jednom amaterskom pozorištu, gdje je znao dobiti priliku za manje uloge. Kasnije je blefirao o svom glumačkom iskustvu i i zahvaljujući tome dobio brojne uloge.

Napišite komentar