Umrla Zdenka Vučković

Pjevačica Zdenka Vučković, prva dječja zvijezda bivše Jugoslavije umrla je u subotu u 78. godini. Tužna vijest objavljena je na njenom Facebook profilu.

“Javljamo vam tužnu vijest da nas je jučer nakon kratke i teške bolesti napustila Zdenka Vučković”, stoji u kratkoj objavi.

Zdenka je bila prva dječja pop zvijezda bivše Jugoslavije, a proslavila se pjevajući uz Ivu Robića pjesmu Moja mala djevojčica (koju mnogi pamte kao Tata, kupi mi auto).

Rođena 1942. godine, Zdenka je sa samo šest godina pobijedila u dječjem muzičkom takmičenju pa su je roditelji upisali u muzičku školu gdje je učila pjevanje i harmoniku. 1957. osvojila je drugo mjesto na tada popularnom takmičenju mladih talenata Prvi pljesak.

Karijera joj je započela 1958. na Opatijskom festivalu gdje je izvela dvije pjesme – Moja mala djevojčica (u duetu s Ivom Robićem) i Kućica u cvijeću.

Šezdesetih je bila tinejdžerska zvijezda i uživala je veliku popularnost. 1963. pobijedila je na Zagrebačkom festivalu s pjesmom Zagreb, Zagreb, a nakon toga nanizala je i druge brojne uspjehe.

Krajem pedesetih upoznala je kompozitora Krešimira Oblaka s kojim se vjenčala 1971.

Osamdesetih je prorijedila nastupe, a od festivalske scene oprostila se na Zagrebačkom festivalu 1989. s pjesmom Odrasla je djevojčica mala. No, povremeno je nastupala i nakon toga.

1991. je sa Severinom, koja se tek probijala na scenu, izvela pjesmu To Love Somebody, a 2010. je na Splitskom festivalu nastupala s Lukom Nižetićem.