Umrla Valerie Harper

Slavna glumica Valerie Harper nakon dugogodišnje borbe s karcinomima pluća i mozga umrla je u 81. godini, a ovu informaciju je potvrdila njena kćerka Cristina Harper Caccioti.

“Otac me zamolio da prenesem ovu poruku: Moja prekrasna žena, s kojom sam proveo gotovo 40 godina, umrla je nakon što se godinama borila s rakom. Nikada neće biti zaboravljena. Počivaj u miru, moja Valeria”, stoji u njenoj objavi koju je uputila umjesto svog ožalošćenog oca Tonya Cacciottija.

Glumica se proslavila ulogom Rhode u CBS-ovoj humorističnoj seriji “Mary Tyler Moore” za koju je dobila nagradu Emmy za najbolju sporednu glumicu. Serija je godinama nakon toga bila u top deset najboljih, a Harper je još dvaput osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu.

Zbog uspješne serije, napravili su i spin-off “Rhoda”, a popularnost je toliko rasla da je najgledanija epizoda bila ona u kojoj se Rhoda vjenčala, a tu epizodu gledalo je čak 52 miliona gledatelja, što je tada bilo više od polovine cjelokupnog gledateljstva SAD-a.

Naime, u martu 2013. glumica je objavila kako ima leptomeningealnu karcinomatozu te da su joj ljekari dali još samo tri mjeseca života. Ipak je izdržala još šest godina.