Vijesti

U zvaničnoj selekciji Sedmice kritike filmskog festivala u Cannesu i film “Heroji ne umiru”

Film francuske rediteljice Aude Lea Rapin “Heroji ne umiru” , nastao je u koprodukciji Les Films du Worso iz Francuske, Scope Pictures iz Belgije i SCCA/pro.ba iz Sarajeva, svoju svjetsku premijeru imat će u zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg izdanja Sedmice kritike filmskog festivala u Cannesu.

Na ulici u Parizu, prolaznik misli da je u Joachimu prepoznao vojnika koji je umro u Bosni 21. augusta 1983. godine. Igrom slučaja Joachim je rođen upravo 21. augusta iste godine.

Povučen idejom da bi mogao biti reinkarnacija ovog čovjeka, on odluči da ode u Sarajevo sa svojim prijateljima Alice i Virginie. U ovoj zemlji, progonjenoj sjenama rata, oni stavljaju svoja srca i duše, otkrivajući Joachimov prošli život.

Film “Heroji ne umiru” sniman je na lokacijama u Sarajevu i Srebrenici u ljeto 2018. godine uz ušće domaćih glumaca, autora i saradnika.

Uloge u filmu ostvarili su Adele Haenel, Jonathan Couzinie, Antonia Buresi, Hasija Borić, Vesna Stilinović, Muhamed Hadžović, Damir Kustura, Slaven Vidak i Elma Juković.

Producenti filma su Sylvie Pialat i Benoit Quainon, a bosanski koproducenti Amra Bakšić-Čamo i Adis Đapo.

Ekipu filma čine još i direktor fotografije Paul Guilhaume, scenografkinja Henriette Desjonqueres, šminkerica Lamija Hadžihasnović-Homarac, casting direktorica Timka Grin i rukovodilac produkcije Ensar Halilović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)