The New York Times: Filmovi koji su obilježili posljednjih deset godina

The New York Times objavio je listu najuticajnijih filmova desetljeća koji su promijenili svijet zabavne industrije, politizirali sadašnjost, a njihov se utjecaj pokazao kroz rasprave koje su izazvali u javnosti.

Najpopularniji filmovi koji su oduševili publiku nisu uvijek i oni koji su najviše utjecali na filmsku industriju, oslikali duh vremena ili promijenili način na koji gledamo na svijet.

1. Američki snajperist (2014)

Drama Clinta Eastwooda o snajperisti Chrisu Kyleu svoju je premijeru imala 2014. godine, a film se našao na vrhu liste must see filmova. Film je podijelio američku publiku. Dok su jedni smatrali da promovira oružje, drugi su tvrdili da najbolje oslikava političku situaciju vezanu za oružje.

2. Osvetnici (2012)

Iako ni serijali, ni tema superjunaka nisu ništa novo u filmskoj industriji, ovaj film je okupio sve superjunake i oduševio publiku, te je tako zacementirao dominaciju Marvela.

3. Crna riba (2013)

Brojni dokumentarci trude se podići svijest o ekološkim problemima, a Gabriela Cowpeethwaite je to i uspjela prikazujući zlostavljanje kitova u SeaWorldu. Ovaj je film promijenio percepciju javnosti, poslovanje firme i zakon.

4. Djeveruše (2011)

Ovaj film nije bio samo još jedna komedija koja se bavi vjenčanjem, već je promijenio seksistički kliše da žene ne mogu biti smiješne, a od glumice Melisse McCarthy napravio je zvijezdu.

5. Snježno kraljevstvo (2013)

Elsa nije samo pokazala svoju moć, pokazala je i moć ženske publike koja je Frozen učinila jednim od najpopularnijih animiranih filmova u historiji, te je tako Disneyjevu tradiciju prilagodila novoj generaciji.

6. Bježi! (2017)

Ovaj film je pomiješao žanr horora i postrasističku stvarnost Sjedinjenih Država. Budući da je izašao ubrzo nakon što je Donald Trump na čelu države zamijenio Baracka Obamu, poslužio je i kao slika vremena u kojoj je teško razabrati šta je horor, a šta satira.

7. Igre gladi: Plamen (2013)

Drugi dio franšize utvrdio je status zvijezde Jennifer Lawrence, a postao je prvi film sa ženskim vođom koji se našao na vrhu najpopularnijih u jako dugo vremena. Katniss Everdeen postala je novi arhetip žene u filmskoj industriji. Prikazana je kao pobunjenica ili ratnica radije nego kao princeza.

8. Mjesečina (2016)

Ovaj niskobudžetni film s utjecajima evropske i azijske art scene ušao je u historiju Oskara kao prvi najbolji film koji je imao režisera afričkoameričkog porijekla, nakon sistematskog rasizma koji je trajao desetljećima.

9. Okja (2017)

Netflixov film o djevojci i njenoj genetski modificiranoj svinji potresao je filmsku industriju brišući granicu između malih i velikih ekrana. Prikazan je 2017. na filmskom festivalu u Cannesu, i je bio prvi Netflixov film prikazan na velikom platnu.

10. Ratovi zvijezda: Sila se budi (2015)

Započinjući novu trilogiju, ovaj je film uzeo energiju originalnih filmova, ali je više prostora dao ženama i likovima koji nisu bijelci.