mix

Specijalna projekcija: „Trougao tuge“ u kinu Meeting Point, ulaz besplatan

Povodom Europske noći filma, manifestacije koja od 4. do 8. decembra besplatno otvara vrata 85 kina širom Europe, kino Meeting Point sutra, 5. decembra u 17 sati organizuje besplatnu projekciju filma „Trougao tuge“ Rubena Östlunda.

Besplatne ulaznice mogu se preuzeti danas od 14 sati u Meeting Pointu. Nakon projekcije filma pozivamo publiku na druženje u kinu Meeting Point, da zajedno slavimo bogatstvo europske kinematografije.

Već šestu godinu zaredom, Creative Europe MEDIA – program EU-a koji podržava europski sektor audiovizualne umjetnosti, pridružuje se zajednici Europa Cinemas u organizaciji Europske noći filma, koja se ove godine održava pod motom „Dijelimo priče koje volimo“. Ove godine obilježavanju se pridružuje i kino Meeting Point iz Sarajeva.

„Trougao tuge“ obilježio je 2022. godinu: film je otvorio 28. Sarajevo Film Festival, a Östlundu je dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva Sarajevo Film Festivala. Film je osvojio više od 20 nagrada na svjetskim festivalima i više od 70 nominacija, od kojih tri za Oscara: za najbolji film, za originalni scenarij i za režiju. Između ostalog, dobitnik je Zlatne palme na festivalu u Cannesu, a osvojio je i četiri nagrade Evropske filmske akademije: za najbolji evropski film, najbolji scenarij i režiju (Östlund) i za najboljeg evropskog glumca (Zlatko Burić).

Jedan od koproducenata filma je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Humorna drama „Trougao tuge“ je razuzdana satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva, oštra i direktna kritika kapitalističkog društva koja pomjera sve granice.

Yaya (Charlbi Dean) i Carl (Harris Dickinson) modeli su i influenseri pozvani na krstarenje superjahtom koju će svojom pojavom promovisati na društvenim mrežama. Među ostalim uvaženim putnicima nalaze se i ruski bogataš Dimitry (Zlatko Burić) i njegova žena Vera (Sunnyi Melles), stariji britanski bračni par koji je bogatstvo zaradio na trgovini oružjem, šlagirana Njemica koja ponavlja jednu rečenicu te kapetan Thomas (Woody Harrelson)…

Film gledajte u kinu Meeting Point u utorak, 5. decembra u 17 sati, ulaz je besplatan! Zajedno „dijelimo priče koje volimo“ i slavimo Europsku noć filma.

Iz kritika: „Savršena komedija našeg doba”, Time Out / „Briljatna i brutalna kritika bogatih i lijepih”, Next Best Picture / „Bez milosti prema privilegovanima“, Variety / „Gledati u prepunom kinu“, Next Best Picture / „Fenomenalno zakucavanje“, The Film Stage / „Urnebesno duhovit, brutalan film“, Awards Daily / „Östlund majstorski testira granice“, Variety / „Urnebesno zabavan“, Total Film / „Beskrajno zabavan“, London Evening Standard / „Brutalno zabavan“, Time Out / „Opako zabavan“, Variety.

Napišite komentar