Slavni glumac rečenicom izazvao diplomatski skandal

Španska glumačka zvijezda Javier Bardem je izazvao diplomatski skandal jednom svojom rečenicom, zbog koje je u nepriliku doveo odnose Maroka i Francuske, javlja avaz.ba

Naime, Bardem je u Parizu predstavljao dokumentarni film ‘Sons of the Clouds: The Last Colony’ redatelja Álvara Longorie, koji govori o kršenjima ljudskih prava u bivšoj španskoj koloniji Zapadnoj Sahari nakon što ju je anektirao Maroko 1975. godine.

Bardem je aludirao kako je službeni Pariz ignorisao zlostavljanja, pa je citirao što mu je 2011. godine kazao francuski ambasador u Ujedinjenim narodima. Ambasador mu je tada navodno rekao da je Maroko “ljubavnica s kojom spavaš svaku večer, čak i ako nisi u nju zaljubljen. Drugim riječima, praviš se slijep”.

Ovu je rečenicu prenio list Le Monde, a ona je odmah izazvala uzbunu u Maroku. Protestanti su se okupili oko francuske ambasade u Maroku i vikali ‘Ambasadore kukavico’ i ‘Maroko ne možete ponižavati’.

Mustapha Khalfi, marokanski ministar komunikacija, kazao je kako očekuje objašnjenja “bolja od službenog priopćenja Ministarstva vanjskih poslova kojim popravljaju izazvanu štetu, jesu li te riječi lažno pripisane ili ih su zaista izrečene”, prenosi TheLocal.

Španjolski list El Pais je objavio da je i francuski predsjednik Hollande navodno nazvao kralja Mohammeda VI, te poručio da žele prijateljske odnose s Marokom i da se nesporazumi trebaju razriješiti.