mix

Shakira ponovo na sudu: Pokrenut postupak zbog plagiranja pjesme “La Bicicleta”

Sud u Španiji pokrenuo je postupak protiv kolumbijskih pjevača Shakire i Carlosa Vivesa, zbog navodnog plagiranja pjesme “La Bicicleta”.

Madridski sud prihvatio je tužbeni zahtjev kubanskog pjevača Livana Rafaela Castellanoa Valdesa, koji je podnio protiv dvoje sunarodnjaka. Valdes tvrdi kako je pjesma “La bicicleta”, čiji je spot objavljen polovinom 2016. godine, plagijat njegove pjesme “Yo te quiero tanto”, koju je snimio davne 1997. godine.

U svom tužbenom zahtjevu Valdes, osim Shakire i Vivesa, optužuje i produkcijske kuće Sony Music Latin, Sony Music Entertainment, Sony ATV Publishing Holdings Spain i EMI Music Publishing Spain. Pjesma “La Bicicleta”, koja u prevodu znači bicikl, nagrađena je i Grammyem prošle godine, u kategoriji latinoameričke muzike. Prodata je u 210.000 primjeraka.

Kolumbijska pjevačica Shakira već ima presudu za plagiranje iz augusta 2014. godine, kada je njujorški sudac presudio kršenje autorskih prava u vezi s njenim hitom “Loca” iz 2010. godine. Tada je na sudu dokazano da je “Loca” plagijat pjesme koju je napravio dominikanski muzičar 1998. godine.

Shakira je ranije optužena i da je svoj veliki hit, zaštitnu pjesmu Svjetskog prvenstva fudbalu 2010, “Waka Waka – This is Africa” preuzela od karipskih i afričkih bendova iz 1980-ih.