Šesti dan Sarajevo Film Festivala obilježilo potpisivanje povelje za ravnopravnost spolova u filmskoj industriji

Šesti dan 24. Sarajevo Film Festivala, ujedno i posljednji dan uoči odluke o nagradama obilježili su filmovi Horizont, gruzijskog režisera Tinatina Kajrishvilia te film Aga, bugarskog redatelja Milka Lazarova.

Film Horizont prati priču lika kojem se život promjenio na najradikalniji način, ostavivši iza sebe grad, umjetnost, tipičnu egzistenciju pripadnika srednje klase i brak sa svojom suprugom. Lik se povlači u osamu na malom, golom otoku, uporno pokušavajući sastaviti krhotine svog života, no rane su duboke i prošlost ga konstantno sustiže.

Bugarski film Aga prati priču ujedinjenja obitelji s kćeri Agom koja je napustila roditeljski dom i tradicionalni način života koji polako izumire. Ustaljeni tradicionalni način njene obitelji počinje se mijenjati. Naposljetku, obitelj odluči potražiti Agu te napuštaju ledom okovanu tundru.

Zbog kiše program Open air kino je prebačen u Skenderiju gdje su gledatelji imali priliku pogledati film Anđeo, živopisnu i kriminalističku dramu argentinskog režisera Luisa Ortege. Film prati sedamnaestogodišnjeg Carlitosa s držanjem filmske zvijezde koji već u najranijoj dobi počinje krasti, a upoznavši prijatelja čiju pažnju želi zaokupiti njihova kriminalna djela postaju sve krupnija i nasilnija sve dok na kraju Carlitosa ne uhvati policija. Zbog svog iznimno lijepog izgleda mediji ga nazivaju Anđeo smrti.

Pored filmskih projekcija i zabavnog dijela Festivala, direktor Mirsad Purivatra potpisao je povelju 5050X2020, za ravnopravnost spolova na filmskim festivalima kao svoj doprinos uspostavi jednakosti žena u u filmskoj industriji. Povelja podrazumijeva vođenje detaljne statistike u tom smislu u filmovima prijavljenim i odabranim za sudjelovanje te uspostavu jednakog udjela žena na rukovodećim pozicijama na festivalima. Povelju su do sada potpisali Cannes Film Festival i Locarno Film Festival. Na ovaj način Sarajevo Film Festival se pridružio podršci dostizanju pune ravnopravnosti do 2020. godine i uputio snažnu poruku zajednici filmskih radnika, kao i svijetu o jednakosti spolova, a tom su se prigodom prisutne redateljice, članice žirija, producentice, glumice i druge filmske radnice koje sudjeluju u programima Sarajevo Film Festivala okupile na crvenom tepihom i prošetale skupa kako bi pokazale da su zajedno jače.

Pred članovima žirija današnji dan je dan odluke o ovogodišnjim laureatima, a svi natjecatelji kao i publika sa nestrpljenjem očekuju objavljenje ovogodišnjih dobitnika nagrada koje će se održati večeras u 20 sati u Narodnom pozorištu.