Riješena tajna zašto je Jack iz “Titanica” morao da umre

Odavno Ljubitelji filma “Titanic” raspravljaju o tome da li je tragični heroj Jack, koji se utopio poslije potonuća broda, mogao da preživi. Na vratima na kojima je kao na splavu plutala Rouz, bilo je dovoljno mjesta i za Džeka, dokazao je čak i čuveni dvojac iz emisije “Mythbusters”, koja se emituje na Discovery Chanelu.

Međutim, to se nije dogodilo, a reditelj filma James Cameron konačno je, nakon dvadeset godina otkrio zašto Jack nije preživio.

– Odgovor je jednostavan, na 147. stranici scenarija piše da Jack umre. Takav je bio umjetnički odabir, na vratima je bilo mjesta za nju, ali ne i za njega – naveo je Cameron i dodao da mu već 20 godina postavljaju isto pitanje.

– To bar govori o tome da je publika toliko zavoljela Jacka da ih pogađa njegova smrt. Da je preživio, kraj filma izgubio bi smisao. Film je o smrti i razdvajanju, morao je umrijeti. Da nije poginuo tako, smislio bih neki drugi način. To se zove umjetnost, stvari se događaju iz umjetničkih razloga, a ne fizičkih – dodao je on.

Pogledajte trailer sa tragičnim karjem: