Godišnjica najpoznatije pomorske nesreće i dan kada je potonuo Titanic

Najveći i najluksuzniji brod sa početka 20. vijeka “Titanic” potopljen je na današnji dan 1912. godine – poginule su 1.523 osobe, računajući putnike i osoblje.

Na prvom putovanju iz Velike Britanije u SAD “Titanic” je udario u ledeni brijeg u sjevernom Atlantiku. Mada je smatran “nepotopivim”, potonuo je za samo dva sata i 20 minuta. “Titanicom” je komandovao kapetan Edward Smith, koji je također poginuo. Havarija “Titanica” jedna je od najvećih i najpoznatijih pomorskih nesreća ikada.

Naime, na osnovu ovog događaja napravljena je američka epska romansa i film katastrofe iz 1997. godine kojeg je režirao i napisao James Cameron.

U ovoj fiktivnoj priči postavljenoj u sjeni stvarne tragedije potonuća možda najpoznatijeg broda u povijesti glume Leonardo DiCaprio kao Jack Dawson i Kate Winslet kao Rose DeWitt Bukater, pripadnici potpuno različitih slojeva društva koji se zaljube u trenutku dok brod putuje prema svojoj vlastitoj propasti.

Iako su glavni likovi i ljubavna priča potpuno izmišljeni, u filmu se pojavljuju i stvarne histrijske ličnosti. Gloria Stuart u filmu glumi ostarjelu Rose koja nas u naraciji vodi kroz cijelu priču, a Billy Zane glumi Cala Hockleyja, njezinog zaručnika iz mladih dana.

Produkcija filma započela je 1995. godine kad je Cameron snimio pravu olupinu Titanica na dnu Atlanskog oceana. Scene koje se događaju u sadašnjosti snimljene su na brodu Akademik Mstislav Keldysh kojeg je Cameron koristio dok je snimao pravu olupinu. Rekonstrukcija kompletnog broda sagrađena je u Playas de Rosarito, Baja California, a pravi modeli i kompjuterska animacija poslužili su kako bi se rekreiralo potonuće. Troškove filmske produkcije međusobno su podijelila dva holivudska studija Paramount Pictures i 20th Century Fox kao američki i međunarodni distributer, a u to je vrijeme Titanic postao najskupljim filmom ikada snimljenim s budžetom od 200 milijuna dolara.

Iako je film u kina trebao biti pušten 2. jula 1997. godine zbog odgađanja u post-produkciji službena kino distribucija započela je 19. decembra iste godine. Titanic je postigao ogroman kritički i finansijski uspjeh. Nominovan je za čak 14 nagrada Oscar (čime se izjednačio s filmom Sve o Evi kao najnominiraniji naslov u povijesti) od čega je osvojio 11 Oscara (čime se također izjednačio s filmovima Ben-Hur i Gospodar prstenova: Povratak kralja kao najnagrađivaniji naslov u povijesti) uključujući i one za najbolji film i režiju.

Postao je najgledaniji film svih vremena, sveukupno zaradivši 1,8 milijardi dolara i na broju 1 ostao je punih 12 godina prije nego ga je s trona svrgnuo film Avatar, također u režiji Jamesa Camerona. U Hrvatskoj film još uvijek drži rekord najgledanijeg filma od osamostaljenja, skupivši preko 465 hiljada gledatelja. Titanic je također proglašen šestim najboljim filmom katastrofe na top 10 ljestvici Američkog filmskog instituta.