Vijesti

Leonardo DiCaprio i ove godine govorio o važnosti životinja za ekosistem

Poznato je da glumac zagovornik očuvanje prirode, a na videu je govorio o ugroženim periskama koje su pronađene u Jadranskom moru.

“Naučnici su otkrili mladu skupinu ugroženih divovskih školjki kod obale Hrvatske u Jadranskom moru. Populacija plemenite školjke, koja može narasti i 120 centimetara, međutim od kada je smrtonosni patogen pogodio ovu vrstu 2016. godine, njihova populacija je znatno opala. Istraživači se nadaju da će vratiti školjke koje igraju važnu ulogu u održavanju zdravih podvodnih ekosistema”, piše u objavi Washington Post climate coveragea koju je DiCaprio podijelio.

Video je brzo skupio skoro 60 hiljada lajkova, a fanovi iz Hrvatske oduševljeno su se javili DiCapriju u komentarima.

“U Hrvatskoj je zovu periska, a ljudi iz Akvarija Pula predano rade kako bi ovu vrstu vratili u život u Jadran. Leo, stvarno primjećuješ sjajne stvari za ekosistem”, poručli su u komentarima.

Podsjećamo, prošle godine ususret Danu planete Zemlje Leonardo DiCaprio odao je priznanje aktivistima i aktivistkinjama iz Bosne i Hercegovine kao jednoj od sedam istaknutih grupa iz cijelog svijeta koje se požrtvovano i neustrašivo bore za očuvanje i zaštitu rijeka, šuma i nezagađenu životnu sredinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)