Počeo AJB DOC Film Festival

Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC drugog po redu u glavnom gradu BiH, Sarajevu počeo je večeras projekcijom filma “Za samu” autora Waad Al-Kateab i Edwarda Wattsa.

Film “Za Samu” je iz takmičarske selekcije i donosi priču o putovanju kroz ratno iskustvo jedne žene. Ovaj film je izraz ljubavi mlade majke prema svojoj kćerki te govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu, Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu dok se oko nje vodi kataklizmički sukob. Waad svojom kamerom bilježi nevjerovatne priče o gubitku, smijehu i preživljavanju, istovremeno boreći se s nemogućim izborom – da li pobjeći iz grada kako bi zaštitila život svoje kćerke?

Medijima su se obratili:
Tarik Đodić – direktor Al Jazeere Balkans
Edhem Foćo – Direktor Al Jazeera Documentary Channel
Ahmed Mahfouz Nouh – direktor Al Jazera Documentary Channel
Sead Kreševljaković – jedan od selektora AJB Film Festivala
Victoria Bruce – članica internacionalanog žirija
Rawan Damen – palestinska režiserka i konsultantica za medije

Drugi film na otvaranju je bio “Čistači” reditelja Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija Last Minute Cinema. Naime, film govori o nepoznatoj industriji digitalnog čišćenja, skrivenom trećem svijetu gdje se internet rješava sadržaja koji mu se ne sviđa. Silicijska dolina angažuje pet “digitalnih njuškala“ među hiljadama drugih, a posao im je brisanje “neprikladnih“ sadržaja s interneta. S druge strane, film prikazuje i drugu dimenziju priče; ljude širom svijeta na čije je živote znatno utjecala internetska cenzura. Od zajedničke društvene vizije globalnog sela do mreže lažnih vijesti i radikalizacije, film prikazuje uspon i pad utopijske ideologije društvenih medija.

Također, od 21. do 24. septembra, u terminu od 10 do 12 sati, bit će održavan trening i radionica o istraživačkom novinarstvu za novinare i mlade autore pod vodstvom nagrađivanog britanskog novinara Phila Reesa i urednika vijesti Al Jazeere Balkans Ede Čelebića. Voditelji treninga i radionice bit će dostupni za izjave medijima u popodnevnim satima.

U nedjelju, 22. septembra, u 13 sati u Cinema Cityju će biti održana i prezentacija “Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život“ koju će održati Rawan Damen, rediteljica i konsultantica za medije koja je osnovala i vodi inicijativu Palestinski ambasador.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe-. Festival traje do 24. septembra, a raspored projekcija i sve detalje potražite na oficijelnoj stranici.

Ovogodišnji AJB DOC Film Festival trajat će od 20. do 24. septembra i biće prikazano ukupno 23 filma u tri selekcije, a uz šest svjetskih premijera prikazat će se i dokumentarci koji su imali zapažen uspjeh na svjetskim i evropskim festivalima.