Počelo snimanje filma ‘Avatar 2’- za nastavke planiran budžet od 1 milijardu dolara

James Cameronovi nastavci filma ‘Avatar‘ zvanično su danas počeli sa snimanjem u Los Angelesu, a prethodile su im godine rada na pre-produkciji. Objavljenjo je i kako će filmovi raspolagati sa budžetom od 1 milijardu dolara!

Ovo će ujedno da bude najskuplji filmski projekat svih vremena, skuplji i od Peter Jacksonovih filmova ‘Lord of the Rings’.

Deadline je objavio da će Cameronova četiri planirana filma koštati 1 milijardu dolara, nakon što se izmire svi troškovi produkcije.

Cameron smina sva četiri filma istovremeno, a radnja se nastavlja na originalni dio iz 2009. godine.

Postavlja se pitanje da li je ovo riskantan projekat?

Avatar’ iz 2009. godine postao je jedan od najuspješnijih filmova svih vremena, sa zaradom u kinima od 2 milijarde i 788 miliona dolara. Kada bio svaki naredni nastavak zaradio makar pola od toga, investicija od jedne milijarde bila bi itekako uspješna investicija.

Pitanje je samo da li će publika imati volje da gleda još četiri nastavka filma, obzirom da se najčešće nastavci filmova nisu pokazali uspješni u odnosu na orginalne filmove. Naravno, postoje i izuzeci kao recimo filmovi ‘Star Wars’, ‘Lord of the Rings’, ‘Harry Potter’, ‘Hobbit’, i dr.

Za sada znamo da će se u filmu ponovo pojaviti Sam Worthington u ulozi Jake Sullya, Zoe Saldana kao Na’Vi ratnica Neytiri, Sigourney Weaver kao Grace Augustine i Stephen Lang kao Mile Quaritch.

Avatar 2’ će se u kinima pojaviti 18. decembra 2020. godine,  ‘Avatar 3’: 17. december 2021. godine, ‘Avatar 4’: 20. decembra 2024. godine, i ‘Avatar 5’ 19. decembra 2025. godine.