Box OfficeVijesti

Zarada filma ‘Avatar: The Way of Water’ ispod očekivanog

Avatar: Put vode” Jamesa Camerona nije ispunio velika očekivanja sa zaradom u kinima, ali međunarodna prodaja karata budi nadu da bi dugoočekivani nastavak ipak mogao donijeti značajan globalni uspjeh.

Film je zaradio 134 miliona dolara u američkim kinima tokom prvog vikenda prikazivanja, manje od 175 miliona koliko su predviđali analitičari industrije, i nešto ispod raspona od 135 do 150 miliona dolara koliko je Disney prognozirao.

Na međunarodnom nivou, “Put vode” je zaradio 300,5 miliona dolara, čime je prvi vikend film ostvario ukupnu zaradu od 434,5 miliona dolara.

Film je u kineskim kinima zaradio 57,1 milion dolara od prodaje ulaznica.

Kineska kina su prije jedne decenije doprinijela oko 265 miliona dolara globalnoj zaradi filma “Avatar”, ali je tržište od tada značajno poraslo. Prije pandemije, Kina je bila drugo kino tržište s najvećom zaradom na svijetu. Otkako su kina ponovo otvorena u zemlji, to je jedno od najbržih tržišta koje se oporavilo i ostvarilo uspjeh na kino blagajnama.

U 2009. kineska kina dostigla su zaradu od 910 miliona dolara. Deceniju kasnije, premašili su 8 milijardi dolara.

Analitičari kina nisu zabrinuti zbog toga što je film na američkom tržištu zaradio manje od očekivanog, posebno zbog zarade na međunarodnom nivou. Originalni “Avatar”, koji je objavljen 2009. godine, zaradio je samo 77 miliona dolara tokom prvog vikenda prikazivanja, ali je postao film s najvećom zaradom svih vremena. Zadržao je taj naslov zahvaljujući nekoliko ponovnih izdanja.

Prema podacima EntTelligence-a, 3D ulaznice za “The Way of Water” koštale su u prosjeku 16,55 dolara, dok su 2D karte koštale 12,62 dolara po komadu.

“Preuranjeno je kvalifikovati stepen uspjeha filma u ovoj fazi, posebno s Cameronovom historijom dugog prikazivanja u svjetskim kinima”, rekao je Shawn Robbins, glavni medijski analitičar na BoxOffice.com.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)