Pjevačica Rihanna i francuski predjsednik Macron zvijezde konferencije

Glavne zvijezde konferencije u Senegalu otvorene u petak koja ima za cilj prikupiti stotine miliona dolara za pomoć obrazovanju u zemljama u razvoju su Pjevačica Rihanna i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Uzvici oduševljenja odjeknuli su kada je Rihanna predstavljena u publici u kojoj je nekoliko šefova afričkih država i predsjednik Svjetske banke.

– Ovo je borba koju nikada nećemo prestati voditi dok svaki dječak i djevojčica ne dobiju pristup obrazovanju – izjavila je pjevačica, koja je i ambasadorica Globalnog partnerstva za obrazovanje, koje podržava rad na obrazovanju u 65 zemalja.

Rihana je u svom tweetu napisala “merci” kako bi zahvalila Macronu što je suorganizator konferencije u okviru dvodnevne posjete Senegalu. Pohvalila je i zemlju domaćina što je uložila sedam posto BDP-a u obrazovanje.

Macron je nazvao obrazovanje “isključivom jedinom odgovornošću” u borbi protiv ekstremizma i fundamentalizma koji prijete zapadnoj Africi, također je obećao i 200 miliona dolara za fond, naglo povećavajući raniju francusku ponudu, i zatražio je od ostalih da daju novac kako bi se ostvario cilj od 3,1 milijarde eura za pomoć obrazovanju.

U svojoj predsjedničkoj palati Macron je primio Rihannu prošle godine nakon što ga je ona prozvala na Twitteru da da doprinos njenim naporima na finansiranju obrazovanja u zemljama u razvoju, prvenstveno u konfliktnim i kriznim regijama.

Pjevačica je također zatražila od ostalih zapadnih čelnika, među kojima i od britanske premijerke Therese May, da daju doprinos današnjoj konferenciji. Donacija Clara Lionel Rihanne, rođene na Barbadosu, promovira obrazovanje i umjetnost širom svijeta.

Macron se, putujući sa suprugom Brigitte, također sastao sa senegalskim predsjednikom Mackyjem Sallom i očekuje se da kasnije obiđe francuske snage iz G5 Sahela, petočlane regionalne vojne grupe osnovane prošle godine kako bi se suprotstavila rastućem ekstremizmu u zapadnoj Africi, prenosi AP.