‘Per aspera ad astra’, Stallone

rockyPriča o uspjehu Sylvestra Stallonea

Danas je film Rocky iz 1976. godine u kojem glavnu ulogu glumi Silvester Stallone, jedan od najpoznatijih filmova na svijetu. Film je snimljen u samo 28 dana i budžet filma iznosio je milion dolara. Kada se film pojavio u kinima zaradio je širom svijeta 225 miliona dolara, i bio je nagrađen s tri Oskara.

Ono što je možda jednako zanimljivo kao i sam film je životna priča Sylvester Stallone-a. Naime, Stallone u to vrijeme nije bio na rubu siromaštva, on je bio potpuno siromašan, i prije snimanja filma je već nekoliko sedmica živio kao beskućnik. Spavao je i klošario na autobusnoj stanici u New Jerseyju jer nije imao ni centa.
Bio je toliko siromašan da je morao prodati svog jednog prijatelja, psa lutalicu, nekom strancu za 25 dolara.

Gledajući borbu Muhammad Alija, dobio je ideju za scenarij za film. Za tri dana uspio je napisati cijeli scenarij za film Rocky.

Nakon nekog vremena, našao je producente koji su mu za film ponudili 125,000 dolara, pod uslovom da on ne glumi u filmu. Međutim, Stallone je isključivo tražio da on glumi Rocky-a.

Pošto je Stallone rođen sa paraliziralizom donjeg lijevog dijela lica, niko nije htio da ga uvlači u svijet glume u kojem se težilo tome da glumci izgledaju što savršenije.

Nakon par sedmica, ponudili su mu 350,000 dolara za film, ali ponovo ih je odbio. Nakon nekog vremena, pristali su da on glumi Rockyja, ali su mu platili samo 35,000 dolara.
Stallone je od dobijenog novca prvo otišao da kupi psa kojeg je prodao, i koji se pojavljuje i u filmu, ali da bi dobio psa nazad morao je da da čak 15.000 dolara.

Film je doživio globalni uspjeh, i Stallone je na filmu zaradio 200.000 dolara. Ostalo je historija…