Vijesti

Oliveru Stoneu uručeno “Počasno Srce Sarajeva”

Oskarovcu Oliveru Stoneu večeras je uručeno Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Hiljade posjetitelja iz BiH i svijeta pozdravili su istaknutog američkog reditelja gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Prije nego se Stone pojavio na velikom platnu je prikazano nekoliko trailera njegovih filmova.
Mirsad Purivatra, direktor SFF-a, upoznao je prisutne sa njegovim veličanstvenim djelima, a potom se i Stone prošetao kroz publiku do pozornice.

“Čast mi je da primim nagradu ‘Počasno srce Sarajeva’ jer znam da ovaj grad ima srce. Prvi put sam bio ovdje 2000. godine, a prije toga sam čuo dosta priča o Sarajevu. Povratak u Sarajevo mi znači mnogo, a naročito jer vidim koliko je ovaj grad napredovao. Dužnost svih nas jeste da podsjećamo mlađe generacije na ono što se dešavalo u ratu i kako se rat ne smije ponoviti. Mislim da je bitno govoriti danas o ovim stvarima, pogotovo u situaciji kada se u svijetu govore stvari koje donose dosta zla. Svi moramo ostati svjesni šta takvi govori donose”, kazao je Stone na početku svog obraćanja.

Kratko je prokomentarisao i svjetsku politiku, kazavši da svi znamo ko je trenutno predsjednik SAD, te kako se on ponaša i šta radi. Potom je pozvao sve da pogledaju njegov razgovor s Putinom, za kojeg je kazao da ima veliki utjecaj u svijetu.

Trostrukog dobitnika Oscara te drugih mnogobrojnih priznanja za njegova djela publika 23. SFF-a ispratila je na nogama i pod velikim utiscima, kako zbog njegovog govora, tako i prilike da se na istom mjestu nađu sa rediteljem čiji kultni filmovi su ostvarili značajan kulturni utjecaj u svijetu.

Podsjećamo, Stone je režirao desetine dugometražnih filmova kultnih naslova koji su obilježili protekle decenije. Za filmove “Midnight Express”, “Born of the Fourth of July” te kultnu ratnu dramu “Platoon”, Stone je osvojio nagrade Oscar Američke filmske akademije. Snimio je filmove o dva američka predsjednika, Richardu Nixonu i George W. Bushu. Također je autor i više dokumentaraca o Fidelu Castru, društvenim promjenama u Južnoj Americi, izraelsko-palestinskim odnosima, stanju sporta u Americi, životu Gordona Gekka po odsluženju zatvorske kazne…