Milano Fashion Week obojen duginim nijansama

Prada hiver 16Talijanski modni preporod

Među četiri najznačajnija, svjetska Fashion Weeka, milanski je najsređeniji jer pokazuje komercijalne kolekcije, stavljajući kreativnost i inovacije u drugi plan. Smorta je nedavno ujedinila Giorgia Armanija, Patrizia Bertelli, Pradu, Diega Della Valle, Renza Rossa i Donatellu Versace, dok je premijer Italije Matteo Renzi prisutvovao smotrama i brojnim konferencijama. Političar nije slučajno došao na modni događaj jer nastoji poboljšati prođu jedne od najznačajnijih industrija zemlje i pomoći njezin ulazak u budućnost!
Velika promjena starokontinentalnih modnih predstavljanja započeta u Gradu svjetlosti, ujedno neprekosnovenoj prijestolnici svjetske mode, je pokazati odjeću koja će se, odsada, moći odmah nabaviti pa klijenti više neće čekati pola godine za kupovinu željenih modela.
Većina kreatora se mnogo ne brine o pragmatičnim odlukama pa im je najbitnije pokazati njihove izričito estetske kolekcije, što označavaju poseban preporod talijanskog fashiona.

Kreator marke Gucci, Alessandro Michele je skoro nepoznat, ali njegovi sexy modeli uklopljeni u retro trend što podsjeća na engleski vintage, imaju brojne slijedbenike.
Mladi stilist slijedi put Miuccie Prada koja je prije više od dva desetljeća izmislila umjetnost singularnih miješanja, pomjerene elegancije koju samo ona umije ispoljiti.
Aktualno je kreatorica u velikoj formi i poletu pa je kolekcija Prada za slijedeći hladni period, udružila preciznost i luksuz sa banalnošću! Malo storge modele je udružila s odjevnom poezijom pa su mantili mornaričkih oficira kobinirani brokatom i ukrašeni kožom. Rukave muških kaputića je “podgrijala” imitacijama životinjskih koža, a tajice i duge čarape od vune se nose sa printanim, kratkim haljinama. Nije zaboravila pokazati ni nove verzije poznatih torbica, nazvanih “Školska teka” ili “Pionirka”.

Smotre se gase, manekene zamjenjuju roboti

Najnovija zimska kolekcija neumornog Roberta Cavallija što neprestalno najavljuje odlazak sa modnih podija, tvrdoglavo ostajući na njima je pravi uspjeh! Njegov kreator Peter Dundas je sve učinio da se prošlogodišnja, neuspjela prva sezona brzo zaboravi. Pokazao je na podijima prelijepe manekenke, odjevene u hlače visokog pojasa, otkopčanih bluza. Suknje su poluduge da bi se vidjele raskošne čizme od zmijske kože. Figure su kompletirane dopadljivim plišanim mantilima, kožom i životinskim krznom. Njegov rock, sexy glamour je oduševio publiku.

Brand Fendi koji udružuje naslijednicu Silviu i aktivnog modnog djedicu, 82-godišnjeg Karla Lagafelda, sve je stavio na kartu luksuza, potvrdivši još jednom modernitet marke. Najviše uspjeha su imale njihove bunde sa prugama, originalne i privlačne.
Druga kolekcija anonimnog Massima Giorgetti za label Emilio Pucci je suptilna interpretacija poznatih printova kuće. Nekoliko zanimljivih ideja su skrenule pažnju stručnjaka poput raznobojnih pletiva, našivenih na rukave ili planinskih motiva na mantilima i pulloverima.
Vanvremenski modeli ogrtaća marke Max Mara su uvijek u žiži zanimanja. Aktualne jako duge verzije mantila sa vidljivim zipovima su naglasile trend pokazivanja nekadašnjih, zaboravljenih ostvarenja slikarica poznatog umjetničkog pokreta Dada čiji modernitet i konstruktivnost zapanjuju te oduševljavaju i stoljeće kasnije. Klasicizam branda odolijeva jer su modeli savršeno izrađeni.

U Milanu kao i Parizu, Londonu ili New Yorku se uveliko postavlja pitanje svrsishodnosti podijuma. Manekene uskoro zamjenjuju roboti a u numeričkoj eri svaka klijentica na siteu određenog branda, može prilagoditi željeni odijevni predmet osobnoj morfologiji. Čini se da modne smotre nemaju logičnu niti dugotrajnu budućnost.

Džana Mujadžić