Milano FW : Skup modne produhovljenosti

gucciRaskošne nijanse

Talijanska moda je u posebnom prevratu i obnavljanju. Po drugi put došao otvoriti Fashion Week u Milanu, predsjednik Savjeta ministara Matteo Renzi je potvrdio osobnu podršku baznoj industriji, ekonomskog pejzaža zemlje.
Na podijima su veoma osjetljive promjene, oživljene od strane branda “Gucci 2”, reformiranog na način Alessandra Michele, umjetničkog direktora od prošle godine. Njegove ekcentrične i neobične kolekcije, više geek nego sexy, primljene su poput električnog udara, koji nije uopćeno prihvaćen ali je sačuvao posebnu singularnost i ponudu što izazivaju poštovanje. U svakom slučaju Michele slijedi istinske tragove koji se otkrivaju introspektivnim:
-Uporno razvijam modni ritam- objasnio je kreator- pa nastojim sve prepustiti prirodnom toku događaja, što moju modu čini električnom sa posebnim izražavanjima motiva Otkrivenih na samom kraju. Naliči terpiji u kojoj se susreću svi osjećaji što nas prozimaju : ljubav, mržnja, strah, opsesije. Osobno sam ubijeđen kako je moda dopadljiva iluzija! Zemlja koju posmatramo je drugačija od naše vizije i pokazuje mnoštvo nijansiranja, odabirem one što me zanimaju i od njih pravim odjeću. Najprije želim iznenaditi!

I “Emilio Pucci” prelazi novi ciklus ali bez velikih obećanja! Massimo Giorgetti, poznat po stvaranju labela MSGM ga nadgrađuje više od tri sezone, ali nije pronašao osobni ton. Za iduće ljeto stilist deklinira jedinstvenu ljestvicu luksuznih boja na drapiranim i svilenim jersey opravama, prefinjenih i gracioznih tekstura. Čine je ansambli suknji – kratkih hlača i uskih bluza, haljine majice vijugavog printa i mini suknje sa makro motivima, komponirani uz čizme-sokne i slamnate sesire čiji ne završeni dijelovi zasjenjuju lica manekenki.

Kod “Roberta Cavalli”, Peter Dundas ostvaruje u raskoši marke, svoje osobne snove i zamisli. Njegova kolekcija je ostvarena od iznenađujućih pachwork uticaja, kompleksnih i napola egzotičnih. Indijanci Navajo kao i Apachi, Elvis Prisley pa viktorijanski pioniri, japanski kimono, egipatski materijali i afrički jaguarski print. Hlače poput onih iz 70 godina, uz providne haljine izvezene perlama uz kaputiće od lažne kože i duge ruzičaste suknje, od ispranog tyriena. Sve se odijeva uz čizme- klompe, vrtoglavih potpetica. Kolekcija odražava duh epohe koja prihvata miješanja i kontraste ne preporučujući uporedbu maximalizma, sa slaganjem odjeće.

Buržujski kodovi

“Fendi” odavno ide ne utabanim stazama, otkrivajući nove i nestražene puteve što ove godine iznenađuju: Karl Lagerfeld, odnedavno 83-godišnjak, sa Silviom Fendi okuplja vojsku modernih lutki, koje vole šećer i sport. Siluete posjeduju oblost ružinih latica a mini i izrezani pulloveri otkrivaju poprsje, dok su hlače skupljene na nožnim zglobovima na jogging način. Ne izostaju ni šumske vile pod uticajem mangi i haljine sorbet nijansi. Glave su ukrašene nakitom što podsjeća na kolačiće i potkovane, tek ostvarene torbice Kan I. U spješan način vrijednovanja branda, posebnog naslijeđa.

Univers “Alberta Feretti” je dugo posjedovao duh donjeg rublja. Odjednom je kreativni prostor postao raznolik, dajući prednost hispaniziranim sadržajima. Haljine i suknje posjeduju dvostruke volane i velike pojase, što podsjećaju na postojanje u osunčanoj haciendi. Prefinjeni, pomalo egzotični glamour koji marku usmjerava u suvremeniju budućnost.

“Max Mara” je dočarao tropski ugođaj i avanturu koju predlaže modernistička umjetnica Lina Bo Bardi došla iz Novog svijeta, odnosno Južne Amerike. Njezina moda je urbana i luksuzna zahvaljujući širokim jaknama, mantilima parkama, kombinezonima i hlačama sa visokim pojasima što se završavaju kao korzeti. Odjeća je printana grafičkim i sunčanim palmama. Suknje su paspulirane a pulloveri posjeduju apstraktne motive koji mnogo ne odgovaraju ostalim temama kolekcije pa kao da poništavaju dinamiku, nove linije.

Brand “Prada” se povezao s američkim cineastom Davidom O. Russelom a Minuccia je osmislila kratkometražni film, projiciran fragmentiranom smotrom što savršeno ilustrira čudnu mentalnu konfiguraciju.
Past Foward je nadrelaistička montaža, lažno zavisna od slučaja u kojoj različiti protagonisti nanovo glume iste scene… kao u odjeći Minuccie Prada što pomiće logiku i konvencije datog zadatka. U modnom smislu, kreatorica se poigrava s odijevnom familijarnosti pa pomicanjem završetka pletenog kaputića, neočekivanim detaljima dobija neobična modna udruživanja. Ansambli sa kratkim hlačama i korzeti od skupog perja oblaće se ispod malih pullovera a pidžame sa Mao kragnama optočenim perjem, oblaće se uz velike sandale sa strapom. Glamourozni muslini križaju mnoštvo neodgovarajućih motiva: cvjetove ili oker kvadratiće zelenih odsjaja. Jednino ne treba zaboraviti da je kolekciju smislila žena što savršeno vlada svojim post buržujskim kodovima i umije se obratiti publici i klijentima. Dakle može se izreći estetskim elipsama poput glazbenika, što upotrebljava tišinu da bi podigao vrijednost nota.

Džana Mujadžić