Michelu Francu uručeno Počasno Srce Sarajeva

Sinoć je Michelu Francu, meksičkom redatelju, scenaristi i producentu, uručeno Počasno Srce Sarajeva, priznanje koje je dobio na prošlogodišnjem, 26. Sarajevo Film Festivalu koji je zbog pandemije održan u online formi. Nagrada mu je uručena u Ljetnom kinu Coca-Cola, prije projekcije njegovog filma NOVI POREDAK koji je premijerno prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija, a na 27. Sarajevo Film Festivalu se prikazuje u okviru programa Open Air. Počasno Srce Sarajeva Francu se uručuje kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Festivalu.

Program Takmičarski – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala nastavio se u Narodnom pozorištu, s regionalnom premijerom filma MURINA, debitantskog dugometražnog ostvarenja hrvatske redateljice Antonete Alamat Kusijanović, inače dobitnice Srca Sarajeva za najbolji kratki film 23. Sarajevo Film Festivala. Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu gdje je osvojio prestižnu nagradu Zlatna kamera. U MURINI pratimo napetost između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Ante koja raste dolaskom porodičnog prijatelja u njihov dom na otoku. Dok otac pokušava sklopiti dogovor koji bi mu mogao promijeniti život, Julija je umorna od njihovog mirnog, ali usamljeničkog življenja i ima znatno veća očekivanja od njihovog utjecajnog posjetioca koji joj tokom vikenda ispunjenog strašću i nasiljem omogućava da iskusi slobodu.

Publika 27. Sarajevo Film Festivala je u istoj večeri imala priliku pogledati i regionalnu premijeru dugometražnog prvijenca redateljice Milice Tomović, KELTI. Film je svjetski premijerno prikazan ove godine na Berlinskom filmskom festivalu, u programu Panorama. Prikazana je Srbiju u ratu, te porodična situacija u kojoj majka Marijana drži porodicu na okupu, dok njen suprug živne samo u prisustvu kćerke Minje koja slavi osmi rođendan. Umjesto koker španijela kojeg želi, tu je komšijin tronogi pas s kojim se igra, a torta je napravljena s margarinom umjesto maslacom. U dnevnoj sobi, Minja i njeni školski prijatelji se zabavljaju obučeni u nindža kornjače, dok se za to vrijeme odrasli okupljaju u kuhinji. Pijana večer puna duhanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak.

Na festivalskom trgu kod Narodnog pozorišta Sarajevo upriličena je i promocija knjige “Život u filmu 1 – Uzori i dosezi” Nenada Polimca, hrvatskog filmskog kritičara i novinara koji donosi svoje bogato iskustvo kroz pet desetljeća praćenja filmske umjetnosti. Najveći dio knjige zauzimaju eseji i razgovori s filmskim redateljima koji po mišljenju autora predstavljaju panteon hrvatske kinematografije. Autor se uglavnom bavi dugometražnim igranim filmom, ali izdvaja i autore animiranih i eksperimentalnih filmova te kreativne producente.

Ovo je samo prvi dio trilogije, već sljedeće godine izlazi druga knjiga “Lice i naličje kinematografije” te nakon toga treća pod nazivom “Utjecaji iz svijeta”.