Luc Besson, francuski režiser, optužen za seksualno zlostavljanje devet žena

Luc Besson, francuski filmadžija koji je radio na nekim od najvećih filmova u historiji sedme umjetnosti kao što su “Profesionalac”, “Peti element” i “Nikita”, optužen je za seksualno zlostavljanje devet žena.


Četiri žene su ga još ranije optužile za seksualno uznemiravanje, a nedavno se pojavilo još pet žena, navodi The Hollywood Reporter. Neprimjereno ponašanje Luca Bessona kretalo se od običnog dobacivanja sve do seksualnog napada.

Jedna od bivših pomoćnica Bessona tvrdi da ju je ovaj francuski filmski radnik ucjenjivao i da je od nje agresivno tražio seks. Ona je također navela da je bila primorana imati nekoliko intimnih susreta s njim, a govori kako joj je Luc Besson slao i poruke eksplicitnog sadržaja.

Isto tako, dvije učenice iz Bessonovog filmskog studija “Cite du Cinema” tvrde da ih je režiser duži vremenski period seksualno maltretirao, dok je Karine Isambert, jedna od najutjecajnijih savremenih pozorišnih radnica na svijetu, kazala kako ju je Francuz napao 1995. godine u jednoj hotelskoj sobi.

Ranije ove godine glumica Sand Van Roy podnijela je tužbu protiv Bessona, kazavši da ju je silovao. Reditelj je negirao ovu tvrdnju, ali pariška policija još uvijek istražuje ovaj slučaj.

Nekoliko mjeseci nakon podnošenja prijava, jedan od kasting direktora koji je sarađivao s njim prije 20-ak godina također potvrđuje da je Besson imao seksualno devijantno ponašanje.

Advokati Luca Bessona nisu bili spremni davati bilo kakve izjave medijima, prenosi Rolling Stone.