Vijesti

Glumac Gerard Depardieu optužen za seksualno nasilje

Još 13 žena optužilo je francuskog glumca Gerarda Depardieua za seksualno nasilje tokom dvije decenije, objavila je istraživačka web stranica Mediapart, u posljednjim takvim optužbama protiv njega.

Taj 74-godišnji glumac, dugogodišnja zvijezda u Francuskoj prije nego što ga je film “Green Card” iz 1990. učinio holivudskom zvijezdom, putem svojih advokata kategorično je negirao bilo kakvu nepravdu.

Ured tužioca u srijedu je u kontaktu s AFP-om naveo da nije primio nikakve nove pritužbe, ali da je njegova istraga o optužbama da je 2018. silovao mladu francusku glumicu Charlotte Arnould u toku.

Mediapart je u utorak naveo da se također javilo 13 drugih žena koje su optužile Depardieua da ih je zlostavljao na setu 11 filmova ili serija koji su izašli između 2004. i 2022. godine ili na drugim mjestima izvan seta.

Optužbe su se kretale od “ruke u donjem rublju, na međunožju, na stražnjici ili na grudima” do “opscenih seksualnih primjedbi” i “upornog gunđanja”, navodi Mediapart.

Čak i kad se to navodno zlostavljanje dogodilo na snimanju pred svjedocima, kada su se žene žalile, ekipa je to često ismijavala, tvrdeći da je to samo glumčev način, objavila je istraživačka web stranica.

Glumica Arnould podnijela je tužbu u ljeto 2018. kada je imala 22 godine, rekavši da ju je Depardieu dva puta silovao u svojoj vili u Parizu nekoliko dana ranije.

Glumac – prijatelj porodice Arnould – optužen je u decembru 2020., ali nije zatvoren.

Niti jedna od 13 žena nije podnijela službenu žalbu, sapćio je Mediapart, ali tri su dale iskaz pred pravosuđem.

Jedna od njih rekla je da je to učinila “kako bi pomogla Charlotte Arnould” i prekinula šutnju o takvim incidentima u filmskom sektoru.

Rekla je za Mediapart da je bila statist u filmu “Big House” iz 2015. kada je Depardieu iznenada gurnuo ruku u njezinu haljinu i ona je “osjetila njegove prste kako pokušava dohvatiti moje gaćice”.

Nakon što ga je odgurnula, “postao je agresivan. Pokušao je proći pored mog donjeg rublja i prstima me pipati. Shvatila sam da više ne glumi. Da ga nisam spriječila, uspio bi”, kazala je.

Godine 1991. magazin Time pitao je Depardieua o intervjuu iz 1978. za novine Film Comment u kome je opisao svoje teško djetinjstvo i citirao je da je rekao “Imao sam dosta silovanja, previše da bih ih prebrojao”.

Upitan je li sudjelovao u silovanjima, za Time je rekao da jeste. To je, međutim, bilo sasvim normalno u tim okolnostima, tvrdi glumac.

Depardieu je kasnije negirao te primjedbe i zaprijetio da će tužiti magazin, ali Time je odbio povući odlomak, rekavši da je intervju snimljen na traci, prenosi AFP.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)