Filmske vijestiVijesti

Kevin Spacey glumi Tuđmana u filmu “Tuđmanova oluja”, objavljeni prvi kadrovi filma

U toku je snimanje dokumentarno igranog filma “Tuđmanova Oluja” režisera Jakova Sedlara, u kojem Kevin Spacey glumi bivšeg hrvatskog predsjednika, Franju Tuđmana.

Scenario za film napisao je Hrvoje Hitrec.

Sedlar je za kazao da je Spaceyja upoznao prije desetak godina u Los Angelesu te da su razgovarali o nizu stvari oko filmova.

Režiser filma je spomenuo da je bio dobar prijatelj i blizak saradnik Tuđmana.

“Da njega nije bilo, mislim da ne bi bilo niti demokratske nezavisne Hrvatske, članice Evropske unije. Tako misli velika većina ljudi koja je glasala za predsjednika Tuđmana. Nije to film samo o njemu. To je film o cijelom kontekstu, o onome što je prethodilo stvaranju Hrvatske” kazao je.

Smatra da bez tog konteksta nije moguće razumjeti priču i da će film biti zanimljiv upravo zbog toga.

“Tu je puno stvari koje treba kazati, pogotovo za mlade generacije i za publiku vani. Film će zbog Kevina Spaceyja igrati po cijelom svijetu”, dodao je.

Kazao da se Spacey, prije nego što je pristao igrati Tuđmana, temeljito pripremio. O njemu je pročitao nekoliko knjiga i pogledao sve što je mogao pronaći na internetu, prenosi HRT.

“Došao je savršeno dobro informisan o njemu. Takav je tip glumca. Ne bi pristao igrati nekoga da ne stoji iza toga, iza svoje uloge i te ličnosti koju tumači. Znao je ‘masu’ detalja. On apsolutno poštuje predsjednika Tuđmana, tako ga i igra”, naveo je.

Premijera “Tuđmanove oluje” održaće se 14. maja u Zagrebu, na stotu godišnjicu rođenja Tuđmana.

Video možete pogledati OVDJE.

Ostavite komentar