Vijesti

Ken Loach: Drugačiji svijet je moguć

Ken LoachDobitnik “Zlatne palme”/Ja Daniel Blake/ 69. izdanja Međunarodnog Filmskog Festivala u Cannesu, skoro 80-godišnji britanski cineast Ken Loach, održao je poučan i koncizan govor što je daleko prevazišao bez sadržajna izlaganja mnoštva, svjetskih političara.

Drugi put nagrađen “Zlatnom palmom” koju je već odnio u London prije deset godina, zahvaljujući filmu “The Wind That Shakes the Barley”, literarno prevedenom “Vjetar se podiže”, Loach je dirnuo sve učesnike manifestacije, istinama preko kojih se aktualno olako prelazi:

-Dobiti “Palmu” je malo čudno i nestvarno jer ne treba zaboraviti kako stvarne siromašne osobe, koje su me nadahnule za film, žive u petoj svjetskoj sili-Engleskoj! Rediteljsko zanimanje je predivno, svjedoci ste da večeras film oživljava našu maštu, nosi svijetu snove odražavanjem naše svakodnevnice, danas veoma opasne! Uvedena je strogost i odricanje uvjetovani novo liberalističkim idejama koje mogu uzročiti katastrofu. Njihovo primjenjivanje je uzročilo bijedu milijuna osoba: od Grčke do Portugala dok se manjina više obogatila na nedoličan i nepravedan način.
Filmska umjetnost sadrži brojne tradicije; jedna od njih je pokazivanje protestirajućih ostvarenja, filmova sto unaprijeđuju obične građane, mali narod protiv moćnika. Nadam se da će se tradicija održati. Bližimo se periodima bezumlja, koja mogu poslužiti desničarskim ekstremistima a stariji se sjećaju, u što se fenomen može pretvoriti! Znači, neophodno je istaći kako moramo drugačije činiti i raditi. Bolji svijet je moguć i neophodan.

Osim Kena Loacha dobitnika najvećeg prizanja festivala u Cannesu, nagrađen je i kanadski reditelj Xavier Dolan “Velikim priznanjem žirija” za ostvarenje “Samo kraj svijeta”, dok je Juanjo Gimenez dobio “Zlatnu palmu” za kratkometražno djelo “Timecode”. Galski film “Božanske” francusko-marokanske rediteljice Houde Benyamine nagrađen je “Zlatnom kamerom” dok je “Nagrada žirija” dodijeljena britanskoj cineastici Andrei Arnold za “American Honey”.
Najuspješniji interpret je Shahab Hossini za ulogu u filmu “Klijent” iranskog reditelja Asghara Ferhadi, dobitnika “Nagrade za najsadržajniji scenario”. “Palma” za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Jaclun Jose za ulogu u djelu koje je reditelj Brillante Mendoza nazvao “Ma’Rosa”.
Priznanje za najbolju režiju dobili su ex aqueo, Rumun Christian Mungiu za “Maturu” i Francuz Olivier Assayas za ostvarenje “Personal Shopper”.

Džana Mujadžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)