“Joker” osvojio Zlatnog lava za najbolji film na Venecijanskom filmskom festivalu

Mračna drama “Joker” režisera Todda Phillipsa, o nastanku negativca iz serijala o Batmanu, u subotu je osvojio Zlatnog lava na 76. Venecijanskom filmskom festivalu.

Jokera glumi Joaquin Phoenix, a za tu je ulogu dobio fantastične kritike. Film prati Jokerovu transformaciju od ranjivog samotnjaka do samouvjerenog negativca.

– Vojna drama Romana Polanskog “J’accuse” (Optužujem) osvojila je Srebrnog lava (velika nagrada žirija). Riječ je o filmu koji prati antisemitsku aferu Dreyfus u Francuskoj s kraja 19. stoljeća. Uvrštenje tog filma u konkurenciju na filmskom festivalu u Veneciji izazvalo je polemiku zbog sudskog progona Polanskog za silovanje maloljetnice 1977. godine u Sjedinjenim Državama.

– Za najbolju glumicu proglašena je 64-godišnja francuska glumica Ariane Ascaride za film “Gloria Mundi” u režiji Roberta Guédiguiana.

– Najboljim glumcem proglašen je Talijan Luca Marinelli za ulogu u drami “Martin Eden”. Riječ je o adaptaciji romana Jacka Londona pod režiserskom palicom Pietra Marcella.

– Srebrnog lava za najbolju režiju dobio je švedski autor Roy Andersson za film “About Endlessness”.

– Honkonžanin Yonfan dobio je nagradu za najbolji scenarij za film “N°7 Cherry Lane”.

– Posebnu nagradu žirija dobio je film “La Mafia Non è Piu Quella Di Una Volta” (Mafija nije više što je bila), autora Franco Maresco.

– Nagradu Marcello-Mastroianni za najboljeg mladog glumca/glumicu dobio je Australac Toby Wallace za “Babyteeth”, režiserke Shannon Murphy.

– Zlatnog lava za životno djelo dobili su španski režiser Pedro Almodovar i britanska glumica Julie Andrews.

https://youtu.be/zAGVQLHvwOY