Jackie Chan: ‘Uspjeh Warcrafta u Kini plaši Amerikance’

jackie-chan-warcraftDok je ‘Warcraft‘ u američkim kinima za tri dana prikazivanja zaradio samo 24 miliona dolara, a najveći razlog tome su loše kritike koje ga prate, utom je u ostatku svijeta zaradio čak 286 miliona dolara, od toga 144, 7 miliona dolara u kineskim kinima.

Ovakav uspjeh filma u Kini ‘plaši amerikance’, izjavio je Jackie Chan na Shanghai International Film Festivalu.

Navodeći da je Kina decenijama zanemarivana kao tržište, Chan je dodao kako je svijet počeo drugačije da posmatra Kinu u posljednje vrijeme, a uspjeh ‘Warcrafta’ samo je potvrda toga, i dokaz novog poretka u svijetu filma.

“Warcraft je zaradio 91 milion dolara za tri dana – ovo je uplašilo Amerikance”, izjavio je Chan. “Ako bi mi napravili film koji bi zaradio 1,5 milijardi dolara, onda bi ljudi širom svijeta učili kineski, umjesto što mi učimo engleski”, dodao je Chan.

U 2015. godini filmovi su na kineskom tržištu ostvarili zaradu od 6,78 milijardi dolara, dok se očekuje u 2017. godini da pretekne Sjevernu Ameriku čija je zarada prošle godine iznosila 11 milijardi dolara.

Jackie Chan je izjavio kako se nada da će kineski filmovi da zarade 1,5 milijardi dolara ove godine, ili na kineskom tržištu ili širom svijeta, svejedno je.

Kineski film sa najvećom zaradom je  film Stephen Chowa, komedija/fantazija pod nazivom ‘The Mermaid‘. Film je u 2016. godini zaradio 528 miliona dolara.
Film sa najvećom zaradom svih vremena je ‘Avatar‘ koji je zaradio 2,7 milijardi dolara, dok je ‘Star Wars: The Force Awakens‘ film sa najvećom zaradom na jednom tržištu, prošle godine je u Sjevernoj Americi zaradio 936,6 miliona dolara.

Ako kinesko tržište nastavi da raste 30% godišnje, kako je slučaj u zadnjih pet godina, onda će domaći kineski filmovi u narednom periodu i moći da zarađuju 1,5 milijardi godišnje.

“Vi ste ti (publika), a ne mi (glumci) koji Kinu čine moćnom”, izjavio je Chan. “Pa hvala vam svima- nadamo se da će kineska filmska industrija postajati sve moćnija i moćnija”, rekao je Chan.

https://www.youtube.com/watch?v=65AjY_nRdqE