Istraživanje pokazalo da fanovi Harry Potter knjiga imaju manje predrasuda

Fanovi Harry Poter knjiga, britanske autorice J. K. Rowling, možda nemaju magične moći, ali oni mogu biti zadovoljni znajući da pripadaju tolerantnijim ljudima. Časopis primijenjene socijalne psihologije je otkrio da djeca koja čitaju knjige Harry Potter imaju manje predrasuda, kao i da imaju bolji stav prema stigmatizovanim grupama.

Istraživanje pod nazivom “Najveća magija Harryja Potera: Smanjenje predrasuda” provedeno je kako bi se testiralo da li se kroz čitanje najprodavanijih knjiga “poboljšava stav prema stigmatizovanim grupama, imigrantima, homoseksualcima, manjinama”.

Istraživanje je otkrilo da se identifikacija sa Harryjem Potterom i disidentifikacija od negativnih likova kao što je Voldemort “umanjuje efekat” predrasuda kod mladih čitalaca. Rezultati će nesumnjivo biti iznenađujući za sve ljubitelje knjiga, naročito za mlade ljubitelje knjiga autorice J. K. Rowling i onih koji su u ranoj mladosti čitali te romane.

Uostalom, Harry Potter i njegovi prijatelji se u romanima pridružuju manjinskim grupama te se na taj način bore protiv predrasuda. Voldemort i njegove ubice su, očigledno, oličenje nacizma. Pojmovi u romanima, koji priliče negativcima, kao što su polukrv i čista krv su slični rasističkom jeziku u stvarnosti.