Vijesti

HBO izbacio Miloša Bikovića iz serije “White Lotus” nakon prigovora iz Ukrajine

HBO je izbacio Miloša Bikovića iz treće sezone serije “White Lotus” nakon što je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova uputilo kritiku zbog saradnje s glumcem koji podržava “Rusiju i genocid”.

Nakon što je ranije najavljeno da će srpski glumac Miloš Biković biti dio nove sezone serije “White Lotus”, HBO se oglasio te kazao kako su odlučili da prekinu saradnju s glumcem usljed kontroverze oko Ukrajine.

“Odlučili smo da se rastanemo sa Milošem Bikovićem i uloga će biti preinačena”, rekao je glasnogovornik HBO-a u saopštenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine prethodno je uputilo oštru kritiku napisavši da je Biković osoba koja podržava genocid i krši međunarodno pravo.

“Miloš Biković, srpski glumac koji podržava Rusiju od početka sveobuhvatne invazije, sada bi trebao glumiti u trećoj sezoni HBO-ove serije ‘White Lotus’. HBO, da li je u redu da radite s osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo”, naveli su.

Serija ne otkriva detalje o liku koji je trebao tumačiti, ali se vjeruje da je Biković dobio malu ponavljajuću ulogu Rusa Valentina, koketnog jogija i hotelskog Mentora za poboljšanje života.

Ubrzo po objavi prekida saradnje oglasio se i Biković na svom profilu na Instagramu: “Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući sjenku na suštinu umjetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umjetnosti”.

“Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželio. Svakim danom je sve više sukoba svuda u cijelom svijetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Volio bih da svi oni prestanu i da pobijedi princip ljubavi”, poručio je Miloš.

Dodao je kako je počastvovan što je izabran da bude dio “White Lotusa”, ali da njegovo “učešće nije moguće iz razloga koji su van domena kulture” te da se neće “poklanjati narativu koji ugrožava njegov integritet”.

“Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspjeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje vjerujem da umjetnost liječi i da može da ujedini čovječanstvo. Stoga će moja uvjerenja i moja posvećenost umjetnosti ostati nepromijenjeni”, naveo je na kraju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)